L'Ajuntament de Barcelona ja ha completat els seus dos pessebres, i la gent ja pot visitar, tant el pessebre de la plaça Sant Jaume, de l'escenògraf Sebastià Brosa, com el més tradicional que s'ha ubicat al pati del Museu Marès, a la plaça Sant Iu, en ple centre de la ciutat, també. El pessebre clàssic del Marès s'inaugurarà aquest vespre amb un concert de la Coral Sant Jordi, que, com el mateix museu, acompleix enguany 70 anys. El pessebre de plaça Sant Jaume restarà obert fins al 6 de gener, i el del Museu Marès fins al 2 de febrer, dia de la Candelera.

jardi museu mares pessebre @cultupopularbcn

El pati del Museu Marès. Foto: Twitter @cultupopularbcn.

El pessebre de sempre

L'Associació de Pessebristes de Barcelona, per segon any consecutiu, planta el seu pessebre d'estètica tradicional al Museu Marès. És una obra que ha dut més de dos mesos de feina a un equip d'una vintena de voluntaris, que s'han dividit la feina per tal d'aconseguir crear aquesta miniatura. Els pessebristes barcelonins han volgut incloure un símbol de catalanitat, i han triat el Pedraforca, que domina tot el paisatge. I amb un gest de complicitat a la veïna catedral, han inclòs en primer pla 13 oques, en referència a les 13 del pati catedralici. Les figures que inclou aquest pessebre s'han portat d'Itàlia i són d'una extraordinària qualitat. L'Ajuntament ha decidit ambientar el pati del Museu Marès i ambientar-lo com un sender del Pedraforca, per tal de contextualitzar el pessebre.

pessebres museu mares @Cultupopularbcn

Pessebre del Museu Marès. Foto: Twitter @cultupopularbcn.

Pessebre en família

La proposta de Sebastià Brosa a la plaça Sant Jaume consisteix en una gran taula parada, que fa referència a les trobades familiars d'aquestes dates. La taula està parada per a 12 convidats que es corresponen a 12 personatges del pessebre tradicional (el caganer, els Reis, el nen Jesús...). I cadascun d'ells té al plat un niu amb un bon desig. El terra és de rajola hidràulica, com tantes cases antigues de Barcelona, perquè molts ciutadans puguin veure reflectits els àpats familiars de les seves festes de Nadal. Sebastià Brosa explica que ha dissenyat aquest pessebre a partir de la tristesa "que ens fa somriure" en recordar les velles festes de la seva infància.

Els dos pessebres

Francesc Fabregat, cap de Cultura Popular de l'Ajuntament, ha afirmat que aquesta institució vol mantenir la tradició de la celebració del Nadal a la plaça Sant Jaume, que ja es remunta als anys 1960, "quan encara els cotxes hi aparcaven". Recorda que aleshores es plantava un gran avet al mig de la plaça, i que més tard es va incorporar la tradició del pessebre. Fabregat ha declarat que l'Ajuntament vol potenciar el pessebre de la plaça que "reinterpreta el pessebre tradicional", però ha afirmat que, a més a més, es vol mantenir un pessebre clàssic, fet pels millors pessebristes, al pati del Museu Marés. I per potenciar aquest espai, cada divendres i dissabte hi haurà un concert d'una coral infantil.

 

Foto de portada: Pessebre de la Plaça Sant Jaume. Europa Press.