La negociació al Grup Zeta entre els gestors d'El Periódico de Catalunya i els seus treballadors està trencada des d'aquest dimecres a la nit. Els set dies de vaga entre el 23 de març i el 4 d'abril tot just si han fet efecte en l'empresa, que ha ofert rebaixar de 170 a 166 el nombre d'acomiadaments (d'una plantilla de 380 empleats) i, alternativament, aplicar rebaixes salarials per evitar més extincions de contractes, segons una nota del comitè d'empresa.

La "posició inflexible" dels gestors de l'empresa en la reunió d'aquest dimecres "va provocar la ruptura de les negociacions" sobre l'expedient de regulació d'ocupació (ERO), explica aquesta nota. Per la seva part, fonts de l'empresa han indicat que "va ser el comitè qui va donar per tancada la negociació. L'empresa tenia propostes que no va poder ni posar sobre la taula".

A la vista de la situació, a les 19:30 tocades d'aquest dimecres, l'inspector de Treball que actua com a mediador va suspendre les següents reunions. Ara iniciarà la redacció de l'informe sobre l'ERO i ja ha demanat al comitè d'empresa que presenti les seves al·legacions.

Acomiadaments o rebaixes

L'objectiu dels gestors del Grup Zeta per a les empreses que editen El Periódico és reduir els costos salarials en un 46%. Amb aquests quatre acomiadaments menys, la reducció quedaria en un 43%. Això inclou "tancaments de seccions senceres [del diari] i externalitzacions d'altres", segons el comitè.

Com a "única alternativa", els gestors proposen rebaixes salarials del personal que quedi a l'empresa, "al qual aplicaria una retallada addicional del 12% i deixaria amb un sou rebaixat aproximadament en un 28% en algunes àrees (16% de la rebaixa que ja aplica actualment més el 12% de la nova rebaixa). En altres àrees planteja reduccions de jornada i sou de fins i tot del 50%", explica l'esmentada nota. Aquest últim extrem s'ha plantejat a la secció de fotografia del diari.

"És més o menys així", han dit fonts de l'empresa a El Nacional.

Futur aspre

El futur d'aquest conflicte és, doncs, complicat i aspre. És una guerra de desgast per a la qual l'empresa està millor proveïda, tant en els fets com en el relat.

D'una banda, Zeta disposa de cash per pagar els costos que comporti aquesta reconversió: ha venut actius (com Edicions B) i n'ha liquidat altres (Interviú, Tiempo), a més d'aplicar mà dura en mitjans que vol conservar (Sport), i això li ha permés recuperar la confiança dels bancs, als quals encara deu uns 60 milions d'euros.

Els últims dos mesos, a més, a El Periódico se li han atribuït fins a tres compradors: Jaume Roures, el president de Mediapro; el grup Vocento (que edita ABC i altres diaris regionals), i el Grup Planeta. Ningú d'aquestes companyies no confirma ni desmenteix res. Es calcula també –casualitat– que el preu de venda són 50 milions d'euros, una xifra propera al valor del deute.

Fins a 90 baixes voluntàries

El grup també sap quant li costarà el conflicte, doncs al juliol del 2017, empresa i comitè van pactar que baixes voluntàries i acomiadaments pactats s'indemnitzarien amb 26 dies de sou per any treballat fins a un màxim de 14 mesos, en lloc dels 20 dies i dotze mesos regulats.

A aquesta oferta s'han sumat ja entre 80 i 90 empleats, entre ells mitja dotzena de càrrecs fora de conveni, segons diversos periodistes i gerents d'El Periódico que no volen ser identificats. És una xifra-bomba que ningú no vol precisar ni tocar. L'oferta s'aplicarà si s'arriba a un acord en la negociació global.

Els directius de Zeta juguen aquesta carta per pressionar el comitè, la línia del qual és mantenir la confrontació, si és necessari fins i tot arribar als tribunals, on confien en la inclinació dels jutges del social a donar la raó als empleats. El problema és que el jutge pot remetre'ls... a l'esmentat acord que va firmar el mateix comitè d'empresa i que Zeta ja té assumit.

Més vaga

L'empresa, a més, assegura que entre aquests voluntaris i altres treballadors "que accepten la situació", només quedava per resoldre "un petit grup" d'empleats "que es podia negociar". De les quatre empreses darrere de la marca El Periódico, les dedicades a comercialització i a distribució i subscripcions tenien el problema gairebé resolt. Això suposa 37 de les 166 baixes que pretén Zeta. Si s'hi sumen les esmentades 90 voluntàries, la xifra d'acomiadaments sense acordar queda en uns 50. Aquest és el relat amb què l'empresa colla el comitè.

La representació laboral considera que les propostes dels gestors no canvien res i els acusa, a més, de voler traslladar als treballadors els costos de les indemnitzacions "en pretendre que siguin ells els qui assumeixin el cost salarial dels acomiadaments". El comitè "no acceptarà noves rebaixes salarials sumades a les vigents fins a 2020, pactades el juliol passat".

Aquest dijous, els treballadors seran informats en assemblea, que haurà de decidir de les convocatòries de vaga pendents, que inclouen la de divendres 6 d'abril i les dels dies 10 al 13 del mateix mes.