L’editora d’El Periódico de Catalunya i els treballadors de l’empresa han acordat sortir de la situació de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) que els afectava des del 2013, segons han confirmat tant l’empresa com la representació laboral. En resum, l’acord consolida les rebaixes salarials imposades aquell any (d'una mitjana del 13%) i recupera la jornada ordinària de treball, que fins ara era del 90%. L’assemblea de treballadors va aprovar l’acord: 60 vots a favor, 29 en contra i 11 abstencions.

Entremig, més de 150 acomiadaments i deixar de sortir als quioscos per primer cop a la història (foto), com a part de l’ajustament duríssim a la resta de l’antic Grup Zeta, amb moments greus com l’acomiadament de 600 persones al 2008, la venda d’Ediciones B, la reducció a la meitat de la plantilla de Sport, el tancament de les revistes Interviú i Tiempo i de la planta d’impressió de Parets… fins la polèmica venda del grup dels Asensio al Grupo Prensa Ibérica, de la família Moll.

A canvi d’acceptar els sous retallats del 2013 i recuperar la jornada normal, s’estableix una indemnització millorada per acomiadament o baixa voluntària de 26 dies de salari per any treballat amb un topall de 16 mensualitats, segons el text de l’acord, que deixa per més endavant consensuar l'escalat de la “consolidació [salarial]”. També s'afegiran al conveni dues noves categories professionals per normalitzar les contractacions amb salaris més baixos, de 30.000 i 26.500 euros bruts anuals.

També s’inclouen quatre dies lliures més (tècnicament, “per assumptes propis”) i una indemnització general de 300.000 euros, que es distribuirà com decideixin els treballadors. A més, s’afegeixen dues clàusules genèriques. En una es diu que “l'empresa vetllarà pel manteniment de l'ocupació sempre que les circumstàncies no s'agreugin o posin en risc la seva viabilitat”. En l’altra diu que “si es donen les circumstàncies econòmiques suficients, es valorarà la possibilitat d'una revisió salarial referenciada a l’IPC”.

L’acord “dóna estabilitat de cara al futur del diari: el 13% de retallada dels sous era ja una situació estructural”, segons la representació laboral, que demana considerar-ho “dins la situació actual del sector i la situació sanitària”. Aquests mateixes fonts han afegit que l’ERTO s’hauria mantingut, com fins ara, però “el nou director no ho ha volgut, perquè té plans de futur i necessita estabilitat. Tenim una oportunitat de sortir-nos-en”. Fonts de l’editora només han remarcat que “els Moll no volen confrontació sinó acords”.

Les dues parts coincideixen que el grau de combativitat ha estat menor en la negociació d’aquest acord que en anteriors conflictes. Els treballadors venien tocats per la tensió en l’antiga editora i els nombrosos acomiadaments de l’any passat, i l’empresa també, tant pels embolics polítics derivats de la compra i el nomenament fallit de director, com per la inquietud causada per la pandèmia, que va motivar la imposició d’un ERTO del 40%, denunciat als tribunals i, via mediació, reduit al 30%.