Lectora o lector, respongui ràpid, així, sense pensar-s'ho: els millors actors de Hollywood de tots els temps?

Per poc que sàpiga de cinema, que segur que en sap, la seva resposta hauria d'incloure noms com Robert De Niro, Marlon Brando, Robert Reford, Clint Eastwood, Humprehy Bogart, Jack Nicholson, Al Pacino... Però, per sobre de tots ells, hauria de destacar en majúscules i lletres de neó Paul Newman, indubtablement el millor actor de tots els temps: encara que l'Acadèmia del Cinema només el premiés amb dos de les nou vegades que va estar nominat: el primer el 1986, i a més vergonya dels acadèmics, de forma honorífica; i un any després, demostrant la seva immensa genialitat, per la seva interpretació a Els colors del diners, la pel·li que va protagonitzar amb un molt jove (i força digne) Tom Cruise. 

Ara és quan, vosté, lectora o lector, dirà que aquesta agosarada afirmació no és informació sinó opinió, i molt probablement tindrà raó. Amb tot, i apostant per la teoria de Revers, La2 de Televisió Espanyola li dedica un cicle dins del seu programa Días de cine clásico en què des d'avui i cada dilluns fins al 3 de maig emetran les seves pel·lícules més aclamades

El cop (1973), la passen per La2 el 12 d'abril
Pel·liculón total, va ser la segona vegada que Paul Newman va compartir protagonisme amb el seu inseparable BFF Robert Redford. El film explica la història de dos cràpules sobrats de carisma: Henry Gondorff (Paul Newman) i Johnny Hooker (Robert Redford), que es dediquen a estafar a la penya en timbes il·legals. Després passen moltes més coses, però la nostra feina és recomanar-la i no explicar-la sencera. Va ser candidata a 10 Oscar. Va guanyar-ne set, entre ells el de millor pel·lícula. Del piano d'Scott Joplin va sorgir una de les bandes sonores definitives del setè art.

Dos homes i un destí (1969), la passen per La2 el 19 d'abril
George Roy Hill va ser el cineasta i ment brillant que va reunir per primera vegada a Newman amb Redford. Des d'aleshores en el món del cinema ja res va ser el mateix. El tàndem d'estrelles va donar vida a Butch Cassidy i The Sundance Kid, dues de les figures (reals) més icòniques en la història criminal del Far West, en la seva fugida cap a Bolívia. Una altra pel·lícula imperdible, una altra banda sonora sublim, en aquest cas firmada pel mestre de les melodies plusquamperfectes Burt Bacharach.

La gata sobre la teulada de zinc (1958), la passen per La2 el 26 d'abril
Paul Newman i Elizabeth Taylor, dirigits per Richard Brooks, protagonitzen aquesta magnífica adaptació de l'obra teatral homònima de Tennessee Williams. En una època en què encara es rodava en blanc i negre, diuen que aquesta pel·lícula es va rodar en color per destacar el blau mesmeritzant dels ulls de la seva parella de protagonistes. Newman era poc més que un debutant en el món del cinema, però la seva interpretació li va valdre la primera nominació als Oscar.

El jutge de la forca (1972), la passen per La2 el 3 de maig
El cicle de Paul Newman es tanca amb un altre western dirigit ni més ni menys que per John Houston (reverències, sisplau). El jutge de la forca és una mescla de comèdia negra i romanç: Newman dóna vida a un home a què estan a punt de penjar (en una forca, clar) i que salva el coll en l'ultimíssim moment (com és d'esperar en una pel·li). Potser no és la cinta de Newman més coneguda, però sí una referència de culte amb un repartiment on, a més de Newman, figuren estrelles del calibre d'Ava Gardner, Anthony Perkins i Jacqueline Bisset.