El Festival BAM, el BAM Cultura Viva i Mercè Música, que se celebra del 20 al 24 de setembre en el marc de les festes de la Mercè, programa un centenar de grups amb Beirut com a ciutat convidada.

Els noms destacats del BAM són el suec Jay Jay Johanson i els anglesos The Wedding Present, que celebren el 30 aniversari de Bizarro, i grups emergents com Nadia Rose, Malikah o Conan Osiris. Pel que fa Mercè Música, destaca Oumou Sangaré, Chicuelo i Gay Su Akyol. Dos dels grans concerts de Mercè Música seran el comiat de Pascal Comelade dels escenaris amb amics a l’avinguda de la Catedral i l’espectacle dels 50 anys del disc Diòptria de Pau Riba al Moll de la Fusta. L’escenari 'Mediterràniament' de la platja del Bogatell compta amb els dos grans grups de pop electrònic de Barcelona, La Casa Azul i Dorian, i les actuacions de Oques Grasses, La Pegatina, Joan Dausà i The Gramophone Allstars Big Band, amb Judit Neddermann i les germanes Sey davant.

Dani Granados, director del programa Cultura Viva, ha destacat que la proposta musical del festival BAM, el BAM Cultura Viva i Mercè Música representa la descoberta que té a veure amb l'accés a uns continguts "rics i diversos" des d'una perspectiva de festival públic. Granados també ha remarcat la idea de la participació en unes festes de la ciutat. 

Un centenar de grups procedents de setze països ompliran 11 espais en el marc dels concerts de La Mercè: Plaça dels Àngels, Plaça Joan Coromines, Avinguda de la Catedral, Moll de la Fusta (que comptarà amb programació compartida de BAM i Mercè Música), Platja del Bogatell, Fabra i Coats, Antiga Fàbrica Estrella DAMM, Plaça Reial, Parc Central de Nou Barris, Avinguda Maria Cristina i Plaça del Rei.

Com a les darreres edicions, ha explicat Granados, hi ha una important presència de dones dalt dels escenaris. Del total de grups programats amb líder, un 68% estan encapçalats per dones. Pel que fa als grups sense líder, un 49% tenen presència de dones i un 4%, estan formats íntegrament per dones.

Beirut, ciutat convidada

Mercè Música i BAM presten atenció especial a propostes musicals de la ciutat convidada, Beirut, per acostar-la a la ciutadania, com ha explicat Granados. Per diversos escenaris hi passaran artistes com Tarek Yamami, Tania Saleh, El Rass, Malikah i Praed. El BAM acull la tercera edició del Portugal Alive divendres 20 a la plaça Joan Coromines, amb les actuacions de Reis da Republica, Whales i Conan Osiris. 

Dos dels grans concerts de Mercè Música seran el comiat de Pascal Comelade dels escenaris amb amics a l’avinguda de la Catedral i l’espectacle dels 50 anys del disc Diòptria de Pau Riba al Moll de la Fusta.

En el marc de Mercè Música, l’escenari 'Mediterràniament' de la platja del Bogatell compta amb els dos grans grups de pop electrònic de Barcelona, La Casa Azul i Dorian, i les actuacions de Oques Grasses, La Pegatina, Joan Dausà i The Gramophone Allstars Big Band, amb Judit Neddermann i les germanes Sey davant. 

Els Catarres, Doctor Prats i Buhos

Les ràdios catalanes també programaran a l'escenari de l'avinguda Maria Cristina que acollirà divendres 20 la programació de Cadena 100 amb Edurne i Carlos Baute, entre d'altres; el dissabte, serà el torn d'Europa FM amb Suu, Lildami, Carlos Sadness, Elefantes i Arnau Griso; diumenge, RAC105 programarà Sense Sal, Miki Nuñez, Gertrudis i un DJ; i ELS40 ha programat pel dia següent, Chloe Philips, Portobello, Nil Moliner, Els Catarres, Doctor Prats i Buhos. 

Pel que fa l'escenari del Parc Central de Nou Barris, hi haurà les actuacions de la Banda Municipal de Barcelona, l’Orquestra i Cor del Gran Teatre del Liceu, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, el projecte VOZES i l’Orquestra Simfònica del Vallès amb els Brodas Bros.

BAM

Els noms destacats del BAM són el suec Jay Jay Johanson i els anglesos The Wedding Present, que celebren el 30 aniversari de Bizarro, i grups emergents com Nadia Rose, Malikah o Conan Osiris. En el marc del BAM, L’Antiga Fàbrica Estrella DAMM actuaran també Sara Fontán, la cantant nord-americana Courtney Mary Andrews, la barcelonina Maria Rodés i el seu pop delicat i preciós, Yawners, Fanso, entre d'altres. 

BAM Cultura Viva

Pel que fa al cartell del BAM Cultura Viva s'ha configurat a través d'una convocatòria pública a la que enguany s’hi han presentat 617 propostes, gairebé triplicant la quantitat rebuda l’edició anterior. El consistori ha explicat que enguany es vol consolidar aquest espai d’experimentació i descoberta, no només en l’àmbit artístic sinó en el model organitzatiu, que explora la potència de l’economia social en l’àmbit cultural i enforteix el teixit comunitari que l’envolta.