El Passeig de Sant Joan s'ha convertit en un tercer pol d'atracció per la Diada de Sant Jordi (pel darrera de la Rambla, i de la zona de Passeig de Gràcia i Rambla Catalunya). Un any rere l'altre es va convertint en un espai de passeig i de compra per a la gent del barri, però també per a aquells que estan interessats en la literatura infantil i juvenil, en la literatura fantàstica i en el món del còmic.

Sant Jordi passeig Sant Joan Infantil Sergi Alcàzar

L'atractiu d'unes botigues emblemàtiques

La zona de l'Arc de Triomf és rica en establiments que són referents en el món de l'entreteniment. Norma Còmics ha estat valorada com una de les millors llibreries de còmic del món. I per Sant Jordi organitza un gran programa de signatura d'àlbums amb autors de la seva editorial. Per als amants del còmic el seu estand del Passeig Sant Joan és una de les seves cites obligades per Sant Jordi. I ben a prop de Norma se situa la parada de Gigamesh, la llibreria de referència en el àmbit de la literatura fantàstica a Catalunya. És el lloc de trobada, per Sant Jordi, per als amants d'aquest gènere. I no cal anar gaire lluny per trobar la parada de Kaburi, un emblemàtic establiment de jocs de taula. Els fans omplen aquestes parades durant aquet dia. Tot i que la idea d'agrupar "subgèneres" a una mateixa àrea pot semblar en certa mesura discriminatori, la veritat és que funciona i que facilita que els fans d'aquests tipus de literatura es trobin i tinguin un espai propi on es trobin a gust.

Sant Jordi Passeig Sant Joan Signant Còmics

Nens i joves

La zona baixa del Passeig Sant Joan també és una zona especialitzada en literatura infantil i juvenil. S'hi troben taules d'algunes de les llibreries per a nens més significades de la ciutat, com Pebre Negre, del Clot, o Sendak, del carrer Còrsega. També s'hi instal·len parades amb literatura infantil i juvenil les grans cadenes de llibreries, com FNAC o Abacus (fins i tot hi trobem un estand el Club Super 3). I també és el lloc de trobada de les editorials especialitzades en literatura infantil i juvenil: des de Kalandraka fins a El Cep i la Nansa. En tractar-se d'una via amb les voreres molt amples, la ubicació del Passeig Sant Joan facilita, també, les visites escolars.

Sant Jordi Passeig Sant Joan Norma Còmics Sergi Alcàzar

El barri girat cap al Passeig Sant Joan

Al Passeig Sant Joan s'hi concentren, a més a més, parades dels establiments de la zona: des de la Llibreria La Caníbal, ubicada a l'àrea de la Sedeta, fins a Òmnium Cultural, que organitza espectacles a la seva parada de Casp amb Passeig Sant Joan (no gaire lluny de la seva seu). La política d'esponjar el centre, en aquest cas, té un èxit relatiu. Si l'espai situat entre l'Arc de Triomf i la Gran Via és molt visitat, perquè la densitat de parades és bastant alta, no té el mateix èxit el tram situat entre la Plaça de Tetuan i la Diagonal, on hi ha poques parades i el públic és molt més escàs. Però potser en els propers anys aquesta sigui una bona zona com per ampliar activitats i distribuir el públic, esponjant les activitats literàries i lúdiques.

Sant Jordi Macaya roses interior Obra Social Caixa

Roses al pati del Palau Macaya. Foto: Obra Social la Caixa.

El Macaya, ple de roses...

El Palau Macaya, de l'Obra Social la Caixa, s'ha volgut sumar a la llista d'edificis que s'engalanen per Sant Jordi. I, no podia ser d'altra manera, el protagonisme l'ha tingut la rosa. El pati central del Palau s'ha convertit en un planter de roses vermelles. I les roses vermelles també han decorat la façana, juntament amb uns joncs vermells que, a més de simbolitzar grans pètals de rosa, pretenen representar la simbiosi que existeix entre la transmissió del coneixement i l’aportació de noves idees creatives, dos eixos bàsics d'aquest centre de reflexió.