Sabíeu que hi han paraules multiús que s'apliquen a molts contextos, a vegades inclús amb significats contradictoris entre si? Un d'aquests mots és pla, que, del Rosselló a la Cerdanya i fins a Osona (incloent-hi la meitat occidental de la regió de Girona), expressa moltes coses. Vegem-ho.

(1) Significa 'bastant': En Jeroni és pla alt, segur que arriba al capdamunt de l'armari. Al llibre El parlar de Cerdanya (de Manel Figuera i altres, 2011) trobem exemples semblants, com Al novembre el paisatge és pla miolat. I Duaita Prats (al seu Diccionari de records d'una xava garrotxina, 2021) porta aquesta frase: A ca teua s'hi està pla bé! En l'estudi de Pasqual Tirach sobre malnoms de la Catalunya Nord es troben exemples com N'hi ha pla més, mes ara me passen per alt (és a dir, bastants més).

(2) Significa 'encara més': Ell és pla ric que no pas tu! La lingüista banyolina Gemma Rigau forneix exemples interessants d'aquest significat: En Pere pla, menjava (significa que tothom menjava força però en Pere encara més); Acabo la jornada ben cansat —Jo pla, que tinc dues feines.

(3) Significa 'bé que, prou que' expressant que algú fa una acció amb esforç i així assoleix alguna cosa (Semblava que no se'n sortiria, però ell pla es va espavilar; és un altre exemple de Gemma Rigau). També quan es retreu a algú que fa una cosa malgrat que ell mateix abans havia retret a altres que fessin coses semblants (Tu pla mires per tu, doncs deixa que jo miri per mi!).

Bellver de cerdanya
A la Cerdanya, la paraula pla significa moltes coses.

(4) Significa 'no!!!': En Marcel, vols que ho faci? Pla! A partir d'aquí, també significa 'no crec pas que...', 'és impossible que...': Pla ho farà, això, en Pep, perquè és maldestre!; o també: Pla que ho podrà fer, en Pep: és incapaç de fer res bé! Això, igualment a la regió de Girona, també ho diuen amb poc (que): Poc ho sé fer anar, jo, aquest aparell! En alguns contextos equivaldria a no pas, la negació reforçada: En la mort pla que hi pensen: són massa joves (exemple de Gemma Rigau).

(5) Significa 'sí que...' (o 'ben bé...', o 'certament...') per a reforçar la idea que passarà una cosa:  Avui fa pla fred!; Ara pla riurem! (en altres indrets es diria Ara sí que riurem!). Al llibre El parlar de Cerdanya apareixen exemples com Aquest vestit que portes, Enriqueta, pla fa goig: vas molt eleganta! o bé Aqueix nen és arriat i pla ha fet cortos (ben bé ha fet quartos). I segons Carme Vilà (al llibre El parlar de la plana de Vic, 1989), a Osona el mot pla apareix en aquest context només amb valor positiu: Tu pla que vius bé!

(6) Finalment, significa 'rai': Se li ha esfondrat el sostre? Ell pla, que és ric!

En fi: si aneu a Banyoles i sentiu la paraula pla, us costarà pla saber què vol dir. La frase El seu llibre pla, és interessant (extreta de Gemma Rigau) pot significar 'el seu llibre és realment interessant / és encara més interessant / no és gens interessant / no cal patir, ja que és interessant (no com altres, que són més pesats)'.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!