Pacifiction, la nova pel·lícula del català Albert Serra, ha triomfat als Premis Lumière amb tres guardons: millor direcció, millor actor per Benoît Magimel i millor fotografia per Artur Tort. Es tracta dels guardons francesos que atorga la premsa internacional i que reconeix les millors produccions franceses de l’any. El premi a la millor pel·lícula ha estat per La Nuit du 12, de Dominik Moll, i entre els guardonats, la coproducció catalana As bestas, de Rodrigo Sorogoyen, ha rebut el premi a la millor coproducció internacional. El proper diumenge se celebren els Premis Gaudí 2023 i el film de Serra podria ser una de les pel·lícules més reconegudes, ja que parteix amb 11 nominacions, només per darrere d'Alcarràs i Un año, una noche, que empaten amb 14 cadascuna. Pacifiction també va ser escollida com a millor pel·lícula de l'any 2022 segons la revista francesa especialitzada en cinema Cahiers du Cinema.

🟠 Nominacions als Premis Gaudí 2023: tota la llista de nominats
 

🟠 Com serà la gala dels Premis Gaudí 2023 i la catifa vermella?
 

La pel·lícula del director català va ser rodada a la Polinèsia Francesa i sorgeix de l'interès per parlar del món "d'avui en dia" però enquadrat "plàsticament en un context de fantasia visual" d'un territori d'ultramar. Com ja és habitual en la seva filmografia, Albert Serra torna a barrejar actors consolidats amb altres no professionals i defensa que hi treballa de la mateixa manera. En les seves pròpies paraules, el cineasta entén la seva última pel·lícula com una "continuïtat natural" de la seva filmografia, malgrat que aquesta vegada toca aspectes "molts contemporanis". La cinta se situa en una illa de Tahití on hi viu un representant de l'estat francès, un home calculador i de modals impecables. Entre els representats polítics i l'estrat social més baix dels ciutadans, la trama pren el pols d'una població local en la qual hi pot desfermar-se la ira en qualsevol moment. I tot es complica quan apareix un rumor: la presència d'un submarí que podria anunciar la represa dels assajos nuclears francesos.

pacifiction 2
Benoît Magimel protagonitza l'última pel·lícula d'Albert Serra.

Pacifiction té 11 nominacions als Premis Gaudí

La pel·lícula d'Albert Serra és una de les que més nominacions té als Premis Gaudí, que se celebren el proper diumenge 22 de gener a la Sala Oval del Museu Nacional de Catalunya. La notícia va arribar només uns dies després que també s'anunciessin les nominacions als Premis Goya, previstos pel proper 11 de febrer, en què Pacifiction no ha arreplegat ni una sola nominació. En els guardons de l'Acadèmia del Cinema Català, competirà en les següents categories: millor actor, millor director, millor pel·lícula en llengua no catalana, millor guió, millor direcció de producció, millor direcció artística, millor muntatge, millor música original, millor fotografia, millor vestuari, i millor maquillatge i perruqueria.