Aquest dijous s’ha celebrat la XIX Nit de les Revistes i la Premsa en Català, un acte organitzat per l’APPEC editors de revistes i digitals per posar en valor la tasca del sector. Aquesta vetllada, destinada a premiar alguns mitjans i estimular el sector, en l'àmbit dels Països Catalans ha estat enguany caracteritzada per les reivindicacions. De forma repetida s'ha cridat en contra de la censura i s'ha reclamat la fi de la repressió contra els líders polítics catalans. A l’acte, que ha tingut lloc a l'espai Endesa, hi ha assistit el vicepresident Aragonès i nombroses personalitats.

Germà Capdevila Appec

El parlament de Germà Capdevila. Foto: Twitter @revistesAPPEC

Suport als presos i exiliats

Màrius Serra, el presentador de l'acte, ha obert la celebració amb un record per als polítics empresonats, i ha lamentat que avui el Museu Nacional d'Art de Catalunya hagi hagut de tancar les portes perquè algú ha volgut demostrar que té "la paella pel MNAC". Aquest escriptor ha recordat que els mitjans no han de servir per fer massatges al poder, sinó que han nascut per incomodar-los; però ha apuntat que, per contra, allò excepcional és que el poder incomodi la premsa, la persegueixi o l'amenaci, que és allò que està passant ara. Germà Capdevila, president de l'APPEC, també ha lamentat l'absència dels presos i exiliats i ha comparat el judici al procés amb el del cas Dreyfus. I ha afegit que no volen més redaccions escorcollades, ni periodistes o directors de mitjans perseguits. Per això ha defensat l'oportunitat de la campanya de l'APPEC: "Sigues lliure, llegeix". També ha reivindicat un reforç als ajuts als mitjans en llengua catalana per tal de defensar-los de mercats més potents que podrien "acabar amb els mitjans en català. El vicepresident Pere Aragonès, en la clausura de l'acte, ha volgut denunciar que no es viu en una situació de normalitat i ha denunciat la persecució dels periodistes i de la gent de la cultura.

Amb TV3 i Catalunya Ràdio

Entre els premis, el que havia despertat més expectació és el de Comunicació, que s'han repartit Vicent Sanchis, director de TV3 i Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio. Amb aquest guardó els editors de revistes i digitals han volgut fer una defensa de la televisió i la ràdio pública davant dels atacs rebuts en diferents àmbits (fins i tot el judicial). Saül Gordillo ha agraït el premi i ha atribuït els mèrits als professionals de Catalunya Ràdio el fet d'haver resistit a moltes pressions i a l'aplicació del 155. Vicent Sanchis ha revelat que els professionals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals no estaven disposats a permetre una intervenció dels mitjans públics catalans i per això els ha volgut donar tot el seu agraïment. El premi de Cultura (també de la categoria Comunicació, Cultura i Societat) ha estat per a la pallassa Pepa Plana. L'associació havia concedit el Premi Societat al periodista britànic John Carlin, però aquest ha declinat l'honor.

Vicent Sanchís Nit de les revites @revistesAPPEC

El parlament de Vicent Sanchis. Foto: Twitter @revistesAPPEC.

Els grans premis

En aquesta edició de la Nit de les Revistes i la Premsa en Català la revista Sàpiens ha estat guardonada amb el premi a Millor Publicació Revista (i ha rebut una menció la revista infantil Cocoter); el Diari de Sabadell ha rebut el premi a la Millor Publicació de Premsa; i el digital especialitzat en arts plàstiques bonart.cat s’ha endut el guardó a Millor Publicació Digital. Els guardonats també han volgut manifestar la seva solidaritat amb els presos i els exiliats. El director de Bonart no només ha lamentat l'absència dels perseguits, sinó que a més a més ha dedicat a premi a Carles Puigdemont, que havia fet de corresponsal de la publicació quan treballava de periodista. També Clàudia Pujol, directora de Sàpiens, ha tingut un record per als polítics represaliats.

855 portada premiada   APPEC

Premi a la veterania

Entre els premis de reconeixement (a publicacions veteranes) han obtingut un guardó la revista Re., en el 25è aniversari d'aquesta publicació especialitzada en el pensament; i també ha estat premiada Ressò, una revista de Santa Coloma de Farners que ja ha acomplert mig segle de vida i que ha passat de valdre 10 pessetes a 3,5 €. El 855, la revista del Bisaura, ha obtingut un dels premis a la millor portada de publicació per votació popular, amb una fotografia que reflecteix un nen mirant les fotografies dels presos; i la revista D'Estil ha obtingut l'altre premi d'aquesta categoria.