Valls acull aquest dissabte la dotzena edició de la Nit de Castells, que lliurarà catorze premis que distingiran castells, colles, moments, trajectòries i iniciatives diverses. 86 colles participaran en la gala, la major concentració de representants de colles castelleres que hi ha hagut mai. L’acte és una iniciativa de la Revista Castells i està organitzada per aquesta publicació, l’Ajuntament de Valls, La Xarxa de Comunicació Local i TAC 12. La gala es podrà seguir en directe a partir de les 22 hores a través de La Xarxa per a les televisions locals de Catalunya i pel canal 159 de Movistar +.

Sota l’eslògan Tots els colors, tota la gent, la Nit de Castells pretén destacar la pluralitat, riquesa i expansió del fet casteller actual en un espectacle que oferirà una eclosió d’imatges, so i llums, a través de diverses pantalles de grans dimensions instal·lades al Centre Cultural de Valls, la ciutat quilòmetre zero dels castells. La gala estarà presentada pel periodista Carles Cortés.

Els catorze premis de la Nit de Castells permeten efectuar reconeixements a la trajectòria, al moment casteller de l’any, la colla de la temporada, la iniciativa social, la plaça de la temporada, una campanya de comunicació, L’aleta (adreçat a una acció vinculada a la canalla), Descarregat (a la colla més segura i en evolució), Ambaixador Castells, Premi especial, la foto de la temporada (en categoria professional i popular), la Imatge de la temporada (també per votació popular), concurs literari infantil i els Baròmetre casteller. Dels catorze premis, només n’hi ha dos que se saben amb antelació: el concurs de fotografia en categoria de votació popular –es va realitzar a través de la pàgina de Facebook de la Revista Castells– i els Baròmetre Casteller, que distingeixen les colles que han estrenat un pis descarregat. Els altres dotze premis es desvetllen durant la gala.

El conjunt dels premis de la Nit tenen vuit jurats diferents: la Revista Castells, el seu Consell Assessor, els presidents de les colles de gamma extra, els cronistes castellers, la Junta de la Coordinadora de Colles Castelleres, un equip pedagògic i dos sistemes de votació popular.

L’acte comptarà amb la presència de diferents autoritats, com el secretari de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el director dels Serveis Territorials de Cultura, Jordi Agràs, a més d’alcaldes, presidents de consells comarcals, diputats i regidors de diverses poblacions.

L’acte compta amb la col·laboració d’Estrella Damm, Repsol, Endesa, Sorea i ElNacional.cat, a més del suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Premis de la Nit de Castells 2018

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Premi a la iniciativa social. Reconeix una pràctica en el món casteller que ha destacat positivament pel seu impacte social. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

L’aleta. Distingeix la millor acció formativa en relació amb la canalla d’una colla durant la temporada anterior, en qualsevol dels següents aspectes: tècnic/casteller, social, relacional, educatiu, psicològic o de prevenció. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells.

Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada: Capgrossos de Mataró, Castellers de Sants, Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa.

Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que en els seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC.

Premi a una Campanya de comunicació. Premia una campanya de comunicació de la temporada passada realitzada per una colla, o una empresa que tracti sobre castells, i que hagi destacat per la seva originalitat, creativitat i notorietat. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi Imatge de la temporada La Xarxa – TAC12. Atorgat per La Xarxa per a la Comunicació Local i TAC 12 per votació popular.

Premi Especial Nit de Castells 2018. Reconeix un esdeveniment, acció o iniciativa que tingui una repercussió directa significativa i rellevant en l’univers castellers. Atorgat per la Revista Castells.

Premi literari Els Xiquets de Valls. Premia els treballs literaris concursats per alumnes de 5è i 6è dels centres d’educació primària de l’Alt Camp. Té dues categories: prosa i poesia.

Premi de fotografia. Patrocinat per Repsol. Té dues categories:

  1. Professional. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.
  2. Per votació popular. Atorgat a través dels vots emesos a la pàgina de Facebook de la Revista Castells.

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric. Patrocinat per Estrella Damm.

Colles que han pujat de 6 a 7.

Colles que han pujat de 7 a 8.

Colles que han pujat de 8 a 9.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat