L'associació Amics dels Calls de Catalunya ha començat a fer les primeres passes amb l'objectiu d'aprofundir en el vincle històric jueu amb la història de Catalunya.

En declaracions a Europa Press, la presidenta de l'entitat, Carme Vinyes, ha dit que l'associació s'ha fundat aquest mes, perquè del 5 al 10 d'agost de 1391 va tenir lloc el pogrom jueu a Barcelona, l'assalt al call.

L'associació vol ressaltar el vincle jueu dels catalans a través de la història i el passat dels barris jueus i d'altres àmbits, com el teixit social i industrial.

"No es pot entendre la història catalana sense el judaisme, que forma part de Catalunya des de l'època romana i es manté latent després de l'expulsió de 1492", ha destacat Vinyes.

"Volem visibilizar que el judaisme català va ser important en el passat", ha dit, i ha afegit que part de la comunitat jueva catalana que viu ara a Barcelona és originària principalment de Sud-amèrica i del nord d'Àfrica. Ha explicat que hi ha sis comunitats jueves a la capital catalana i que l'entitat vol fer activitats com visites a barris jueus i treballar perquè hi hagi a Catalunya productes kosher (etiqueta que indica que respecten els preceptes de la religió jueva), com vins i olis.

També volen organitzar taules de debat, promoure traduccions de textos litúrgics al català i fer recreacions de festivitats, sense oblidar la part més recreativa, com la cuina de plats típics, entre altres activitats. Entre setembre i octubre ja tenen programades dues presentacions de llibres, dels escriptors Martí Gironell i Pilar Rahola.

L'entitat també manté contactes amb la comunitat jueva de Mallorca i Eivissa, i treballen per arribar a la comunitat de Praga i poder fer intercanvis. A més, estan en contacte amb un grup de persones a Guimerà (Urgell) perquè han fet "un treball de recerca històrica i estan intentant que el seu barri jueu es reconegui com a històric", ha explicat Vinyes.

L'associació també té historiadors que els assessoren "per no sortir-se de la línia", i compta amb el suport del rabí Chabad de Barcelona.