Una experiència basada en la tecnologia de la realitat virtual proposa als visitants del CaixaForum de Barcelona "viure i gaudir" de la música clàssica "com mai abans", segons indiquen els responsables de la iniciativa. La proposta convida els participants a "sentir-se com uns músics més dintre de l'orquestra". Tot plegat a partir d'aquest dissabte, quan el centre cultural de la Fundació 'La Caixa' obrirà al públic una instal·lació permanent del projecte 'Symphony' després de "l'èxit" de l'estrena del format itinerant el setembre passat a la capital catalana, que preveu voltar durant deu anys per diferents ciutats d'Espanya i Portugal. Fins ara ja ha fet parada a Santander, Valladolid, Madrid, Granada i Màlaga, a banda de Barcelona.

La directora general adjunta de la Fundació Bancària 'la Caixa', Elisa Durán; el director d'orquestra Gustavo Dudamel, i el fundador d'Igor Studio i director del projecte, Igor Cortadellas, han inaugurat aquest dijous la instal·lació permanent de 'Symphony', que defineixen com "un viatge virtual al cor de la música clàssica".

La mostra permanent, instal·lada en una gran sala davant de l'Auditori, conviurà amb la resta de propostes expositives de CaixaForum Barcelona els pròxims anys, afegeixen els seus responsables. En paral·lel, la mostra itinerant segueix el seu periple, i es preveu que el 13 de maig s'instal·li a Toledo.

Al centre cultural barceloní, l'espai que acull la mostra, on hi havia el magatzem de l'antiga fàbrica modernista Casaramona, s'ha revestit de fusta i s'ha il·luminat a partir d'una llum tènue, de tal manera que la música ofereix "la màxima esplendor". També s'ha dotat la instal·lació de tecnologia puntera, seients millorats i un tipus d'ulleres que permet fer servir uns auriculars d'alta fidelitat.

Seguint la normativa sanitària, la instal·lació començarà a funcionar amb 18 places de les 36 disponibles en total, i es calcula que cada dia oferirà sis sessions. Per accedir-hi cal adquirir entrada prèviament.

'Symphony', una proposta d'uns 40 minuts de durada, està format per dos espais diferenciats: el primer ofereix una pel·lícula panoràmica que introdueix els espectadors en aquest viatge guiant-los només a partir de sons, i el segon, al fons de la sala, està dedicat a la vivència de l'experiència de realitat virtual.

Amb aquesta experiència "volem contribuir a divulgar la música clàssica a través de les composicions simfòniques i dur-la al gran públic", ha indicat la directora general adjunta de la Fundació 'La Caixa', Elisa Durán.

De la seva banda, el director Gustavo Dudamel ha destacat el poder de la música, que al seu parer pot "transcendir les nostres diferències, propiciar l'empoderament individual i promoure la integració social".

La idea original del projecte va sorgir fa quatre anys del Departament de Música de la Fundació 'La Caixa', que va encarregar la direcció artística al músic i creatiu Igor Cortadellas. Ell va dur a terme l'elaboració del guió i una recerca de la tecnologia adequada. La direcció musical va recaure en el director d'orquestra Gustavo Dudamel i la part tècnica es va sotmetre a un concurs que va guanyar l'empresa barcelonina de post-producció i generadora d'efectes visuals i animació digital Glassworks. Aquesta companyia ha comptat també amb la col·laboració de l'estudi Visualise de Londres.

La filmació final va tenir lloc al Gran Teatre del Liceu de Barcelona l'agost del 2019 a través d'un prototip de càmera Meta One creada per a l'ocasió, que va permetre gravar escenes amb poca llum i amb un rang dinàmic "més gran que qualsevol altra càmera de 360 graus existent", afirmen els responsables del projecte.