El Museu de Lleida Diocesà i Comarcal manté una dura polèmica amb el bisbat de Barbastre-Monsó per la propietat de més d'un centenar d'obres d'art procedents d'esglésies de la Franja de Ponent que eren exhibides al Museu de Lleida. Quan s'està pendent d'una decisió dels jutjats per a la restitució, el Museu de Lleida ha rebut la cessió d'una obra procedent de les parròquies d'aquesta zona: es tracta del retaule gòtic de Sant Bartromeu, procedent de l’església de Sant Martí de Capella. Es tractaria d'una obra de Pere Espallargues, deixeble de Pere Garcia de Benavarri, que hauria estat realitzada a finals del segle XV.  L'empresari Tatxo Benet, propietari de l'obra, l'ha cedit en dipòsit al Museu de Lleida. Es podrà veure al museu fins a finals de setembre.

A la presentació de l'exhibició del retaule hi han assistit el president Quim Torra; la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga; l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; la presidenta en funcions de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló; el director del Museu, Josep Giralt i el propietari del retaule, Tatxo Benet.

Tatxo Benet, soci de Mediapro, ja va promoure l'exposició de l'obra Presos polítics a l'Espanya contemporània, de Santiago Sierra, just al lloc on hi havia les peces de Sixena que es van endur tot aprofitant el 155. Benet havia comprat l'obra de Sierra després de la censura d'ARCO i l'ha passejat per nombrosos centres culturals catalans. El Sant Bartromeu de Sant Martí de Capella va sortir de la Franja a principis de segle XX i va anar a parar als Estats Units. Va tornar en algun moment de la segona meitat del segle XX a l'Estat espanyol. El 22 de desembre de 2017 es va subhastar i va ser comprada per l'actual propietari. La Generalitat va procedir a incoar un expedient per incloure-la al Catàleg del Patrimoni Cultural i declarar-la inexportable.

La disputa pels béns de la Franja

El Museu de Lleida mantenia una disputa amb l'Aragó pels bens del Monestir de Sixena, depositats a la capital del Segrià fa dècades, i que van ser retirats de Lleida tot aprofitant el 155. Però, a més a més, hi ha una segona polèmica amb béns aragonesos, que afecta a un centenar d'objectes. Aquestes peces en disputa són originàries de parròquies de la Franja de Ponent, que fins al 1995 havien format part de la Diòcesi de Lleida, fins que aquesta es va dividir i els fidels de banda aragonesa van passar a la diòcesi de Barbastre-Monzó. El conflicte es va intentar resoldre per la via eclesiàstica però la part lleidatana no ha fet cas les tres resolucions vaticanes que donen la raó a l'Aragó. El 2017 el bisbat aragonès va denunciar el lleidatà davant la justícia civil. El passat més de maig va començar el judici sobre la propietat d'aquests béns, que ara està pendent de sentència. De fet, sembla ser que Espallargues seria, també, l'autor d'un retaule del monestir de Sixena, conservat parcialment al MNAC.