Avui s'estrena, en versió original subtitulada en català, La mort de Lluís XIV, la darrera obra del director català Albert Serra. Una pel·lícula que ha obtingut magnífiques crítiques als festivals en què s'ha presentat i que ha guanyat el premi Jean Vigo. Serra, que sempre havia rebutjat treballar amb actors professionals, en aquesta ocasió tria com a protagonista a tot un mite del cinema: l'actor Jean-Pierre Léaud.

La mort de Lluís XIV

En aquesta pel·lícula Albert Serra ens relata els darrers dies de la vida de Lluís XIV. Un film d'ambient lúgubre en què se'ns mostra el poder igualador de la mort i se'ns planteja l'absurd de l'existència d'una aristocràcia. El film més accessible de tots els del director, tot i que manté alguns dels trets característics de les seves pel·lícules anteriors: el ritme lent, l'interés per la minúcia, la presència de diàlegs intrascendents... Una obra claustrofòbica que es desenvolupa bàsicament en una sola cambra, on avança, lenta, però imparable, la mort.

De l'underground a la fama

Albert Serra sempre s'ha caracteritzat pel seu caràcter provocador; aquest admirador de Dalí defuig tot tipus de convencions (de fet, fins i tot defuig els guions). Rebutja el cinema com a entreteniment i reivindica el cinema com una forma de subvertir l'art i la realitat. El primer llargmetratge del director banyolí, Crespià, the Film, not the Village (2003), ni tan sols va arribar a estrenar-se comercialment. La seva segona pel·lícula, Honor de cavalleria, que desmitificava el Quixot, ja va ser presentada al Festival de Cannes el 2006. El 2013, Història de la meva mort, inspirada en els mites de Casanova i Dràcula, va guanyar el Lleopard d'Or al Festival de Locarno. En aquells moments Albert Serra ja era considerat com un dels directors europeus més prometedors i originals. Actualment està involucrat en un nou projecte, I'm an artist, una pel·lícula de ficció sobre la vida d'un artista.