El compositor grec Evángelos Odysséas Papathanassíou, conegut popularment amb el nom de Vangelis, ha mort a l'edat de 79 anys, segons ha informat l'Agència de Notícies d'Atenes. Sobretot, se'l coneixia per ser el compositor de la banda sonora de la pel·lícula Carros de foc. La mort de Vangelis s'hauria produït aquest dimarts a última hora, segons un comunicat compartit pels advocats del músic. Això no obstant, en el missatge dels advocats del músic no s'especifiquen les causes de la mort. I segons mitjans locals, ha mort en un hospital de París. 

D'entre altres fites, Vangelis va destacar com a compositor en guanyar l'Oscar a la Millor Banda Sonora l'any 1981, gràcies a les partitures de l'esmentada 'Carros de foc'. Després del gran èxit de Carros de foc, el músic grec va compondre la melodia d'altres importants produccions com ara Blade Runner o 1492: La conquesta del Paradís. Vangelis també va compondre música electrònica, jazz i per a orquestra. A més, de les seves mans va néixer la banda sonora d'altres films com ara Missing (1982), Antarctica (1983), The Bounty (1984) i Alexander (2004). Per acabar-ho de reblar, va compondre l'himne del Mundial de Futbol de 2002 celebrat a Corea i el Japó.

Vangelis es va iniciar en el món de la música als anys 60, en diversos grups de música pop com The Forminx i Aphrodite's Child. L'àlbum 666, d'Aphrodite's Child, va ser reconegut com un clàssic del rock psicodèlic progressiu. Escau esmentar que Vangelis va viure a París des de l'any 1967 a causa del cop d'estat de Grècia. I que a casa dels seus pares hi havia un piano, però mai no va rebre formació musical. I és que el seu interès per la música era més de caràcter sonor que no pas melòdic. 

Més tard, a la dècada de 1970, Vangelis va compondre les partitures de diversos documentals d'animals, inclosos L’Apocalypse des Animaux, La Fête sauvage i Opéra sauvage. La bona rebuda que van tenir aquestes composicions el van situar com a un dels màxims exponents de la música per a cinema

A principis dels anys 80, Vangelis va formar un grup amb Jon Anderson, líder de la banda de rock progressiu Yes, i tots dos van llançar diversos àlbums junts sota el nom de Jon & Vangelis. En aquest període de temps, concretament l'any 1980, va compondre la banda sonora de la pel·lícula guanyadora de l'Oscar Carros de foc. Es tracta d'un senzill que va encapçalar el Billboard Hot 100 dels Estats Units i que es va utilitzar com a música de fons per a la cerimònia de lliurament de premis dels Jocs Olímpics de Londres de 2012.

Una carrera de més de 50 anys i la participació en més de 50 àlbums, ha convertit Vangelis en una de les figures més importants en la història de la música electrònica. És considerat un dels pares de la música de base electrònica.