El tenor aragonès Bernabé Martí, vidu de la soprano Montserrat Caballé, ha mort aquest divendres als 93 anys a la seva casa de Barcelona, han informat fonts de la família. Martí (Villarroya de la Sierra, Saragossa, 1928) va actuar a diversos països de tot el món|tothom interpretant rols principals de grans òperes com 'Rigoletto' de Giuseppe Verdi, 'Norma' de Vincenzo Bellini i 'Carmen' de Georges Bizet. També ha donat veu a altres personatges destacats d'òperes com 'La Bohème' i 'Manon Lescaut' de Giacomo Puccini, 'Il Trovatore' de Verdi i 'Werther' de Jules Massenet, entre d'altres.

El 1964 va contreure matrimoni amb Caballé (Barcelona, 1933-2018), amb qui va tenir dos fills. Juntament amb la soprano catalana va compartir escenari en òperes com a 'Madame Butterly' de Puccini i 'Aida' de Verdi. El tenor saragossà va realitzar una destacada carrera musical fins a 1972, i després de tres dècades als escenaris es va retirar definitivament el 1985. Martí era President Honorífic de la Fundació Montserrat Caballé, que en un tuit recollit per Europa Press ha lamentat "la trista pèrdua" del tenor.

bernabe marti tuit

bernabe marti tuit

 

El Gran Teatre del Liceu s'ha acomiadat de l'artista amb "gran aflicció" i compartint una imatge del tenor durant el seu debut al teatre, el 1960, amb 'La cabeza del dragón'. "El vam gaudir en rols com Calaf ('Turandot'), Cavaradossi ('Tosca') o Roberto Devereux, entre d'altres. Una sentida abraçada a la família. DEP", indica el Liceu en un missatge al seu compte de Twitter. També l'ha volgut recordar la Fundació que porta el nom de la seva dona, Montserrat Caballé, de la qual ell n'era el president honorífic. 

L'inici de la seva carrera|cursa

Als vint anys el capellà del poble el va sentir cantant una Jota i va quedar tan admirat que va convèncer els seus parells perquè el portessin a estudiar cant a Saragossa. A la ciutat, la professora Asunción Vitoret li va fer una prova i va reconèixer de seguida el seu valor en brut. Juan Azaga, mestre de la capella de la Basílica del Pilar també va quedar impressionat i el va acollir durant un any dins els "Infants de la coral". Els dos anys següents va anar al Conservatori de música a Madrid, on va ser alumne del professor José Luis LLoret. El 1953 gràcies a una beca de 5000 pessetes anuals, concedida per la Diputació de Saragossa va continuar els seus estudis durant tres anys més al conservatori Santa Cecília de Roma. Després va assistir a l'Academia de Siena per perfeccionar el seu estil de cant. Allà va ser seleccionat per interpretar l'òpera Ecuba de Bruno Rigachi. També va anar a Milà per a rebre classes de la soprano barcelonina Mercedes Llopart. El 1956 va tornar a Saragossa per cantar durant les festes del Pilar al Teatre Principal. Per a l'ocasió va triar fragments de diverses òperes i la jota de la sarsuela El trust dels tenorios, amb música de Josep Serrano