El canadenc Robbie Robertson, compositor, guitarrista i cantant de The Band, ha mort als 80 en anys a Los Angeles després d'una llarga malaltia. Ho ha fet públic Jared Levine, representant de l'artista, en un comunicat remès a mitjans nord-americans. "Robbie estava envoltat per la seva família en el moment de la seva mort", ha explicat, encara que no ha donat més detalls de la malaltia que patia. Robertson va arribar a dalt de tot del rock nord-americà en la dècada dels 70 amb The Band i la seva proximitat amb Bob Dylan, i és que el grup és conegut per haver acompanyat el cantautor en les seves gires entre 1965 i 1966, amb qui van tornar a col·laborar al llarg de la seva carrera. Seus són èxits comoThe Weight i The Night They Drove Old Dixie Down.

Robbie Robertson va néixer a Toronto i el seu romanç amb la guitarra va començar aviat. La revista Rolling Stone el va situar en el número 59 en la seva llista dels 100 millors guitarristes l'any 2015. La formació que va fundar va començar amb el nom de The Hawks, es van donar a conèixer justament com a teloners de Dylan a les seves gires Going Electric i comptava a les seves files amb altres canadencs com Rick Danko, Garth Hudson i Richad Manuel, així com amb el nord-americà Levon Helm. El 1968 es van mudar a Nova York i van fitxar per la discogràfica Capital Records per materialitzar els seus dos primers àlbums, Music From Big Pink i The Band, que van captivar la indústria influint fins i tot en referents com Eric Clapton. Van actuar a Woodstock, arribant a l'elit del rock nord-americà. No obstant això, els problemes d'addicció de diversos membres del grup van fer que a mitjans d'aquella dècada la banda experimentés greus problemes interns i el propi Robertson dissolgués la formació.

La banda es va reagrupar el 1983 sense Robertson i va publicar tres àlbums, Jericho, High on the Hog i Jubilation, compostos principalment de versions d'altres artistes i de menor rellevància crítica i comercial. Però el guitarrista i cantant de The Band es va enfocar en la seva faceta de compositor a partir de 1980, forjant una estreta relació amb Martin Scorsese, que el 1978 va dirigir el documental The Last Waltz sobre el multitudinari concert que va fer la formació el dia d'Acción de Gràcies a San Francisco abans de separar-se. De fet, va participar en la supervisió musical de films del director americà com Toro Salvatge, Gangs of New York, Shutter Island, El lobo de Wall Street o El irlandés, així com Los asesinos de la luna, la nova cinta de Scorsese que s'estrena el proper 20 d'octubre amb Leonardo DiCaprio al capdavant.