Paul Auster se n’ha anat als 77 anys a la seva ciutat fetitxe, Nova York, víctima d’un càncer de pulmó, segons ha informat The New York Times. L’escriptor nord-americà ha mort a casa seva, a Brooklyn, envoltat de la seva família, la seva dona, la també escriptora Siri Hustvedt, la seva filla i el seu net. Brooklyn va ser la seva llar, però també l’escenari de les seves novel·les, entre les quals destaca Trilogia de Nova York, Brooklyn Follies, La invenció de la soledat o Ciutat de vidre. Auster és considerat un dels novel·listes més influents del món literari actual, i els seus llibres han estat traduïts a més de 40 idiomes. La seva mort es produeix mesos després de la publicació del seu últim llibre, Baumgartner, una novel·la que s’ha convertit en el seu testament literari, i que repassa cinc dècades com a escriptor.

Una malaltia coneguda i seguida

La mort d’Auster no ha estat una sorpresa per la majoria dels seus incondicionals seguidors, que es compten per milions. La seva dona va anunciar la seva malaltia fa un any, i ha anat informant periòdicament de l'evolució de la salut d'Auster a través de les xarxes socials. La seva mort, però, ha suposat una commoció pel món literari per la pèrdua d'un escriptor únic, convertit en una icona en la dècada dels 80, i que al llarg de la seva carrera ha estat reconegut com un dels grans novel·listes, al que, però, se li ha resistit el premi Nobel. Entre altres reconeixements, Auster va ser anomenat el 1992 Cavaller de l'ordre de les Arts i les Lletres de Franca i l'any 2006 va ser guardonat amb el premi Príncep d'Astúries de les Lletres. "M'he passat la vida entaulant conversa amb gent que no he vist mai, amb persones que no coneixeré mai, i així espero seguir fins al dia que exhali el meu últim alè", va dir en el seu discurs. A més de novel·la, la seva obra inclou poesia, relats, assajos o guions de teatre i de cinema, alguns inclús dirigits per ell, com Blue in the Face, seqüela de la seva novel·la Smoke.

 

La seva prolífica obra destaca per estar construïda com a laberints literaris, a manera de nines russes o matrioixkes, o també com una mena de videojoc, en què barreja ficció, realitat i autobiografia, i amb què va atrapar milions de lectors a tot el món. Auster va debutar com a escriptor el 1982 amb La invenció de la soledat, que gira al voltant de la mort sobtada del seu pare, però la veritable fama li arribaria amb Trilogia de Nova York, una sèrie de novel·les que agrupa Ciutat de cristall, Fantasmas i L'habitació tancada, una obra que The New York Times va considerar com una de les 25 novel·les novaiorqueses més significatives dels darrers cent anys. Però la seva obra també destaca per altres títols com 4 3 2 1, El llibre de les il·lusions, el Palau de la Lluna i The Brooklyn Follies, o  La llama inmortal de Stephen Crane, reivindicació de la vida i obra d'Stephen Crane. La seva darrera obra, Baumgartner, que s'ha publicat aquest mateix any, és una novel·la de 200 pàgines que va publicar quan se li va diagnosticar el càncer, i que és un relat sobre la vellesa, a través de la mirada de Sy Baumgartner, un escriptor i professor de filosofia a punt de jubilar-se que va perdre la seva dona, Anna, en un accident fa deu anys i que està sumit en el dolor per la pèrdua del seu gran amor.

Una vida afectada per la tragèdia

El dol i el dolor també ha estat molt present en la vida personal de Paul Auster. Tot i que Nova York ha estat un personatge més de les seves novel·les, Auster no va néixer a la Gran Poma, sinó a Newark, a l'estat veí de Nova Jersey, en el d'una família jueva d'ascendència austríaca el 1947. Auster va estudiar a la Universitat de Colúmbia -epicentre de les actuals protestes estudiantils propalestines i contra la guerra a Israel- i va participar en les manifestacions del 1968 en contra de la guerra del Vietnam. Després d'acabar la universitat es va instal·lar a París, on segons el New York Magazine l'escriptor novaiorquès es va convertir una 'estrella del rock'. La seva vida, però, es va veure marcada per la tràgica mort del seu fill Daniel Auster, que va morir per una sobredosi als 44 anys. Daniel Auster havia estat imputat per la mort de la seva filla Ruby, de deu mesos i segons ell mateix va reconèixer, havia consumit heroïna quan es va quedar adormit i, al despertar, va trobar la petita neta de Paul Auster morta per intoxicació de fentanil i heroïna. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!