L'actriu afroamericana Nichelle Nichols, coneguda per haver encarnat la comandant Nyota Uhura a la cèlebre sèrie Star Trek, va morir dissabte a la nit als 89 anys. El seu fill, Kyle Johnson, ho ha confirmat a través de facebook, la matinada de diumenge. "Sento informar-los que una gran llum del firmament ja no brilla per a nosaltres com ha fet durant tants anys. Ahir a la nit la meva mare va morir per causes naturals". El missatge estava acompanyat d'una foto de l'estrella que Nichols té al Passeig de la Fama de Hollywood, a Los Àngeles, i sobre la qual es veia un ram de roses.

Nichelle Nichols Star Trek - Europa Press
Nichelle Nichols Star Trek

La interpretació de Nichols del paper d'Uhura va contribuir a trencar les barreres racials de la televisió en mostrar una dona afroamericana en una posició d'autoritat. Nichols, a més, va compartir amb l'actor William Shatner -el capità Kirk-, un dels primers petons d'una parella interracial de la televisió nord-americana. Ho van fer a l'episodi Plato's Stepchildren, emès l'any 1968, enmig de la batalla pels drets civils dels afroamericans als Estats Units.

La influència de Luther King Jr.

Nichols tenia intenció de deixar la sèrie després de la seva primera temporada per treballar a Broadway, segons va explicar en diverses entrevistes posteriorment, però el reverend i líder dels drets civils Martin Luther King Jr. li va fer canviar la seva opinió. Segons va explicar, Luther King Jr. li va dir que el seu paper a la sèrie estava mostrant als nens i dones de la comunitat afroamericana americans que ells podien tenir els mateixos drets que els blancs i, per això , havia de continuar actuant i donant vida a Nyota Uhura. "No te'n pots anar, Nichelle. Esteu canviant les ments de la gent a tot el món, perquè per primera vegada, a través de vosaltres, ens veiem a nosaltres mateixos i el que podem ser". La xerrada la va convèncer a seguir amb l'exitosa sèrie.

Star Trek arriba al Canal 33 el 1989

La seva presència a televisió va tenir influència en altres actors com l'afroamericana Whoopi Goldberg, que en diverses ocasions ha dit que quan era nena i veia Star Trek solia cridar a la seva família: "Vinguin, vinguin ràpid. Hi ha una dona negra a la televisió i no és una criada!". Aquesta sèrie de ciència-ficció es va estrenar el 8 setembre de 1966 i a Catalunya, a través del Canal 33, va arribar l'any 1989. A casa nostra, la veu de la comandant Uhura era la de l'actriu Teresa Manresa. L’aparició del Canal 33 va afavorir el doblatge al català de moltes altres sèries com El Nan Roig, Farscape, Babylon 5, Galàctica, Odyssey 5, Districte Espacial, Doctor Who o Torchwood. 

Una dècada després d'acabar l'espectacle, Nichols va fer el mateix per a la NASA, apareixent en una pel·lícula promocional destinada a reclutar dones i persones de color per sol·licitar ser astronautes, tal com va explicar en una visita el 2012 al Goddard Space Flight Center de la NASA. La següent classe d'astronautes, nomenada el 1978, incloïa Guy Bluford, el primer negre nord-americà a l'espai, i Sally Ride, la primera dona nord-americana a l'espai.

Nasa Nichols
NASA, Nichols

El director de la NASA, Bill Nelson, ha recordat Nichols a través d'un comunicat: "Va ser una actriu pionera, defensora i estimada amiga de la NASA. En un moment en què les dones negres poques vegades es veien a la pantalla, la representació de Nichelle com Nyota Uhura a Star Trek mostrava un mirall als Estats Units que reforçava els drets civils. La defensa de Nichelle va transcendir la televisió i va transformar la NASA. Després de l'Apol·lo 11, Nichelle va fer la seva missió d'inspirar dones i persones de color a unir-se a aquesta agència, canviar la cara de STEM i explorar el cosmos. La missió de Nichelle és la de la NASA. Avui, mentre treballem per enviar la primera dona i primera persona de color a la Lluna sota Artemisa, la NASA es guia pel llegat de Nichelle Nichols".