Iñigo Muguruza, fundador i integrant de grups referents en l'escena musical basca, ha mort als 54 anys després d'una llarga malaltia. Nascut a Irún, va formar part de bandes com Kortatu, Delirium Tremens, Negu Gorriak, Joxe Ripiau, Lurra i, l'últim any, Hiru Leike.

A Iñigo Muguruza li van diagnosticar escleròsi múltiple fa quatre anys, tal i com ha avançat la revista Naiz. Fundador i integrant de bandes com Kortatu, Delirium Tremens, Negu Gorriak, Joxe Ripiau i Lurra, va tornar als escenaris l'any passat amb Hiru Leike, un duo, integrat per ell a la guitarra elèctrica i la vocalista Ane Odriozola.

Muguruza va començar la seva camí musical als 14 anys a la banda Desband, que després es va reconvertir en Beti Mugan. Pocs anys després va fundar Kortatu juntament amb el seu germà Fermin. En la dècada dels 90 va formar part de Delirium Tremens com a guitarrista i, en desaparèixer la banda, va fundar Negu Gorriak també amb el seu germà i amb Caqui Arkarazo. Després de finalitzar l'etapa dels Negu, va crear Joxe Ripiau amb el seu germà Jabier i amb Sergio Ordóñez. En la dècada del 2000 va néixer el grup Sagarroi, i el 2011, Lurra. A totes aquestes bandes va actuar com a guitarrista, baixista i també de vocalista.

A més de músic, Iñigo Muguruza també va ser un artista polifacètic; va rodar un curt, va escriure un llibre de relats infantils i va participar en la posada en escena de l'obra de teatre 'Ezekiel'.