L’arquitecte Jordi Bonet i Armengol, director i coordinador dels treballs de construcció de la Sagrada Família entre els anys 1987 i el 2012 , ha mort aquest dilluns a 97 anys. Bonet era fill del també arquitecte Lluís Bonet, deixeble de Gaudí, de qui va heretar la seva passió per l’obra del genial arquitecte. Va ser durant la direcció de Jordi Bonet que les obres del temple es van accelerar. En deixar la direcció de les obres, va passar a ser arquitecte emèrit i assessor del Patronat de la Sagrada Família.

Bonet va treballar durant 27 anys, amb dedicació absoluta, en la direcció i construcció del temple, una de les atraccions turístiques més importants de Catalunya. Un dels moments clau de la sevatrajectoria va ser l’any 2010, quan el papa Joan Pau II va consagrar la Sagrada Família un cop enllestida la nau central. L’arquitecte va ser encarregat de donar les claus al pontífex.

Influència gaudiniana

Jordi Bonet es va titular en arquitectura l'any 1949 i va rebre del seu pare la influència gaudiniana, que queda palesa en treballs seus com  les esglésies de Vinyoles d'Oris (Osona, 1955) o de Sant Emeteri  (Barcelona, 1960). La seva carrera, però es va centrar en els treballs de la Sagrada Família, a les quals va dedicar la major part de la seva vida professional. 

Entre els anys 1981 i el 1984 va ser director general de Patrimoni Artístic de la Generalitat. Durant el seu mandat es van adquirir les 44 obres del monestir de Sixena que van anar a parar al Museu Diocesà de Lleida. Paral·lelament, Jordi Bonet ha estat molt vinculat a l'escoltisme. Va ser el primer president del Moviment Scout Catòlic d'Espanya i va ser secretari general de la Conferència Catòlica d'Escoltisme des de 1977 fins a 1981.

Jordi Bonet ha estat distingit al llarg de la seva carrera professional. Ha rebut el premi Ciutat de Barcelona per la restauració de l'edifici de la Fundació Enciclopèdia Catalana, i el premi el Domènech i Montaner de l'Institut d'Estudis Catalans pel seu llibre L'últim Gaudí (1999), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d'Honor de la Ciutat de Barcelona.

L'arquitecte també va publicar L’arquitectura al servei de la Música (1986), Temple de la Sagrada Família (1992) i Les Escoles de la Sagrada Família (2003). Igualment, va escriure articles i pronunciat nombroses conferències per tot el món, sobre Antoni Gaudí i el patrimoni monumental i restauració d’edificis com a professor convidat en diverses universitats.

"Home fidel a Catalunya"

“Ha viscut amb entusiasme l’arquitectura, l’escoltisme i la cultura. Home fidel a Catalunya i a la fe, amant de la feina ben feta, valors que va aprendre dels seus pares i que ens ha llegat”, ha escrit en una piulada a Twitter el seu fill Lluís Bonet. La seva neta Mireia D. B. també ha escrit: “Ha estat un home bo i generós, un actiu de país, un entusiasta de l'arquitectura, la cultura, l'escoltisme, l'esquí, i un patriota que ha portat Catalunya i Gaudí arreu del món”.

tuit Lluís Bonet, fill de l'arquitecte Jordi Bonet
Tuit Lluís Bonet, fill de l'arquitecte Jordi Bonet