El filòleg i poeta Jaume Medina i Casanovas, autor de més de 300 estudis sobre la llengua i la literatura llatina, ha mort aquest diumenge a l'edat de 73 anys. L'exconsellera de Cultura i catedràtica de filologia llatina a la Universitat de Girona Mariàngela Vilallonga ha informat de la mort de Medina, tot recordant la seva figura. "Professor de llatí a la UAB, poeta, estudiós de la literatura catalana, traductor. El meu condol a la família i amics", ha expressat a través de les xarxes socials. Vilallonga ha assegurat que el món de la filologia clàssica està "trasbalsat i trist".

La figura de Jaume Medina

Nascut a Vic (Osona) el 1949, Medina es va doctorar en filologia clàssica, sent professor i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Durant el seu recorregut, el filòleg va ser membre fundador de la Societat Catalana d'Estudis Clàssics (1979), coordinador del Simposi Carles Riba (1984) i membre del consell de direcció de la Fundació Bernat Metge. Els seus articles i estudis van ser publicats a diferents revistes de recerca i de creació com Presència, Els Marges, Faventia, Reduccions, Llengua & Literatura, Serra d'Or, Revista de Catalunya, L'Avenç, Estudis Romànics, Ínsula, Revista de Filologia Romànica, Analecta Sacra Tarraconensia, Quaderns de Versàlia, entre d'altres. 

A banda, Medina es va dedicar a l'estudi de la vida i l'obra d'autors catalans, com són Carles Riba, Jacint Verdaguer, Josep Torras i Bages, Àngel Guimerà, Josep Carner, Miquel Martí i Pol, Joan Triadú o Albert Manent. Durant la seva llarga trajectòria, també va traduir obres d'autors llatins al català. Entre aquestes destaquen les de Virgili, Horaci i Ovidi, així com obres en llatí de Ramon Llull, Sant Agustí i l'Abat Oliba.

Trajectòria com a escriptor

Pel que fa al seu recorregut com a escriptor i poeta, va formar part de la generació del 70 i va participar en la fundació de les col·leccions de poesia Llibres del Mall i Ausiàs March, en les quals va publicar els seus primers llibres de versos. Entre la seva poesia, destaquen llibres com Temps de tempesta, Encalçar el vent, Dura clau secreta, D'ara i de sempre i Cobles devotes. Així mateix, va publicar diverses novel·les, com El Perdut i el seu mirall, llibres de crítica literària i assaigs, com per exemple Estudis de literatura catalana moderna i altres assaigs.

Commoció a les xarxes per la mort de Medina

Les xarxes socials s'han omplert de mostres de condol per la mort del poeta i filòleg. Entre aquells que han dedicat unes paraules a Jaume Medina hi ha el president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha recordat la seva implicació en el referèndum de l'1-O. "Ens ha deixat el professor Jaume Medina, gran erudit de la llengua i literatura llatines. Recordo que els seus comentaris van fer que s’escrivís correctament la pregunta en català de les paperetes del referèndum: ‘Voleu que…’", ha escrit en una piulada.