L'historiador britànic John Elliott, un dels hispanistes més prestigiosos del món, reconegut internacionalment per ser una de les eminències acadèmiques més importants a la Guerra dels Segadors, ha mort aquest dijous als 91 anys, han confirmat fonts properes a la família.

Una vida amb molta història

John Elliott va néixer el 23 de juny de 1930 a la ciutat de Reading. Després d'estudiar a la selecta escola d'Eton, es va doctorar el 1952 en Història a la Universitat de Cambridge. Entre 1968 i 1973 va ser professor d'Història al King's College de Londres, per posteriorment passar a ser professor en l'Institut d'Estudis Avançats de Princeton, a Nova Jersey, EUA, càrrec que va ocupar fins a 1990. Aquell any va ser elegit catedràtic de la Universitat d'Oxford, càrrec emèrit que ocupa des de 1997. 

La rebel·lió dels catalans

Elliott ha destacat especialment pels seus estudis sobre la Història d'Espanya dels segles XVI i XVII. Juntament amb Jonathan Brown, historiador de l'art, va publicar A Palace for King (Un palau per a un rei), 1980, un estudi monumental sobre el Palau del Bon Retir i el seu context històric artístic. Eminència en l'estudi de la Guerra dels Segadors, una de les seves obres més aclamades és l'assaig La revolta dels catalans, 1598-1640: Un estudi sobre la decadència d'Espanya. En aquesta obra, l'historiador britànic analitza el progressiu deteriorament de les relacions entre Catalunya i el govern de la monarquia a Madrid al llarg de la primera meitat del segle XVII. De la ferotge repressió del bandolerisme català a la pressió que suposaven les noves polítiques centralitzadores d'Olivares, la tensió creixent va acabar desembocant en una rebel·lió que, en última instància, va exercir un paper crucial en el declivi espanyol.

L'any 2018 va publicar Catalanes y escoceses. Unión y discordia, una altra de les seves obres més destacades. En aquest assaig Elliott retorna als anys de la Guerra dels Segadors, explorant les  similituds i els contrastos entre les experiències escocesa i catalana al llarg dels darrers cinc-cents anys, començant amb els matrimonis reials que van provocar la unió amb els veïns més poderosos, Anglaterra i Castella respectivament, i rastrejant la seva història a través dels segles, des del final de l'edat mitjana fins l'actualitat.

Reconeixements

Elliott va rebre el premi Príncipe de Asturias el 1996 i, entre altres reconeixements, va ser investit doctor "honoris causa" en universitats com la d'Alcalá de Henares, la Complutense o la Carlos III. L'hispanista va ser autor de la considerada com la biografia definitiva del Comte Duc d'Olivares i d'altres llibres clau en l'hispanisme com Lengua e imperio en la España de Felipe IV.