L'escriptora rossellonesa Renada-Laura Portet ha mort aquesta matinada a noranta-quatre anys. Així ho ha confirmat a través de les xarxes socials el batlle d'Elna, la ciutat de la Catalunya Nord on va viure els seus últims anys. Durant la seva llarga carrera, Portet va acumular una extensa obra que abastà diversos gèneres literaris, incloent-hi la poesia, novel·les, assaigs i recerques científiques. 

Escriptora prolífica

La seva prolífica carrera ha estat celebrada i reconeguda tant en l'àmbit nacional com l'internacional. De fet, Portet va dedicar una part de la seva obra a l'estudi de la llengua catalana, concretament en els àmbits de la lingüística, la toponímia i l'onomàstica. Com a reconeixement per la seva aportació, el 2004 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi.

Amb motiu del seu 90 aniversari, ara fa quatre anys, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut d'Estudis Catalans i la Institució de les Lletres Catalanes van retre homenatge a la seva obra literària i compromís amb la llengua catalana. 

La seva última aparició pública la va fer el darrer mes de juliol a Elna, amb motiu de la celebració pels seixanta anys d'Òmnium Cultural, ocasió en la qual va poder saludar al president Carles Puigdemont, a la presidenta del Parlament Laura Borràs i al president d'Òmnium Jordi Cuixart. 

Reaccions

La notícia de la mort de l'escriptora ha estat rebuda amb tristesa i mostres de dol, la majoria provinents del món cultural i de la política catalana. Comptes institucionals com el de les Lletres Catalanes a Twitter han compartit aquest missatge:

TUIT lletres catalanes renada laura portet

D'altra banda, el president Puigdemont també ha compartit unes paraules sobre l'escriptora a través d'una piulada, on recorda la seva última aparició a Elna. Puigdemont agraeix l'aportació a la llengua catalana i fins-i-tot l'anomena "salvadora incansable i insubornable" de la llengua. 

La piulada també l'acompanya un vídeo emotiu de Portet abraçant-lo a ell i a Laura Borràs durant la celebració d'Òmnium. 

TUIT puigdemont mort renada laura portet

La mateixa presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha compartit aquest sentiment amb els seus seguidors de Twitter i ha repiulat el missatge de Puigdemont. 

Per la seva banda, el president Torra ha volgut agrair a l'escriptora el seu impacte literari i ha expressat el seu condol a les persones més pròximes a Portet. 

TUIT quim torra mort renada laura portet

 

Foto principal: l'escriptora Renada-Laura Portet mor als 94 anys / captura d'una entrevista feta per la Institució de les Lletres Catalanes