L'escriptora de novel·les gòtiques, Anne Rice, ha mort la nit d'aquest dissabte als 80 anys a causa de les complicacions derivades d'un ictus. Rice va ser una autora prolífica del gènere, amb èxits de vendes com la novel·la Entrevista amb el vampir (1976).

El fill de l'autora i també escriptor, Christopher Rice, ha comunicat la seva mort a través d'un comunicat a la pàgina de fans a Facebook. "Com a escriptora, em va ensenyar a desafiar els límits del gènere i a rendir-me a les meves passions obsessives. En les seves últimes hores, em vaig asseure al costat del seu llit d'hospital meravellat pels seus èxits i el seu coratge, recordant una vida que ens va portar des dels turons encaixats de boira de l'àrea de la badia de San Francisco fins als carrers màgics de Nova Orleans", escriu el fill en el comunicat.

Els vampirs d'Anne Rice

Anne Rice va néixer el 1941 a New Orleans, als Estats Units, sota el nom de Howard Allen Frances O'Brien. Des de petita, Rice va sentir-se atreta per les històries de vampirs i éssers fantàstics. A principis dels anys setanta, quan feia poc que la seva filla Michele havia mort a causa d'una leucèmia amb només cinc anys, va començar a escriure la seva primera novel·la: Entrevista amb el vampir. 

La novel·la va rebre una resposta mixta de la crítica, però de seguida es va convertir en un èxit de vendes i el director de cinema Neil Jordan va adquirir-ne els drets per convertir-la en una pel·lícula, el 1994. Brad Pitt, Tom Cruise, Antonio Banderas i Kirsten Dunst protagonitzen el film que es va convertir en un clàssic del cinema de terror gòtic dels noranta.

Trailer de la pel·lícula Entrevista amb el vampir (1994). / YT

Referent del gènere fantàstic

A partir de l'èxit de la seva primera novel·la, Anne Rice va escriure un total d'onze seqüeles que conformarien la col·lecció Les Cròniques Vampíriques. Com a autora prolífica del gènere, va convertir-se en tot un referent pels amants de la novel·la gòtica i fantàstica, creant un gran club de fans i despertant admiració en les convencions més emblemàtiques del món de la ciència ficció, com la Comic Con de San Diego, Califòrnia.

"Consolem-nos en l'esperança compartida que l'Anna està experimentant de primera mà les glorioses respostes a moltes grans preguntes espirituals i còsmiques, la recerca de les quals va definir la seva vida i carrera", conclou el comunicat del seu fill Christopher.

Anne Rice serà enterrada al mausoleu de la família Nova Orleans en una cerimònia privada. L'any que ve, organitzaran un acte en record a la vida de l'autora a la mateixa ciutat, obert a tots els seus  amics, lectors i fans "que li van aportar tanta alegria i inspiració al llarg de la seva vida".

 

Imatge principal: L'escriptora Anne Rice firma l'exemplar d'un dels seus llibres a la fira Comic Con (San Diego, Califòrnia). 2011 / Heather Paul