El dibuixant Josep Lluís Martínez Picañol, conegut com a Picanyol, ha mort aquest dijous als 73 anys. Picanyol és l'autor del popular personatge d'Ot el Bruixot, que es publicava a la revista Cavall Fort.

La revista ha anunciat precisament el traspàs del dibuixant. "Ens acaben de comunicar que ha mort el nostre estimat Picanyol, l'autor d'Ot el Bruixot i d'altres personatges de còmic. Sempre lligat a Cavall Fort. T'enyorarem. Gràcies per tot, amic Picanyol", ha indicat la publicació.

cavall fort

Picanyol, que havia nascut a Moià (Moianès) el 1948, era considerat un clàssic modern del còmic català. El seu personatge més conegut i característic va ser Ot el Bruixot, un personatge del qual se'n van publicar dos acudits en cada número de Cavall Fort de forma ininterrompuda des del 1971 i fins al maig del 2014, quan va anunciar que començava a jubilar-se i deixava de dibuixar aquesta tira. Van deixar d'aparèixer tires inèdites a la revista el maig de 2014, encara que durant alguns mesos posteriors se n'hi van publicar d'antigues. 

Durant les dècades dels anys seixanta i setanta del segle passat, l'agència de còmics de Barcelona S.L. Artists, dirigida per Josep Toutain, va donar un impuls a molts professionals del còmic i la il·lustració del país. Un d'aquests joves va ser en Picanyol. Després d'alguns anys d'intentar, sense èxit, publicar còmics de l'Oest i d'aventures en un estil de dibuix realista, va trobar en el dibuix humorístic la via que li permetria fer un treball genuí i personal. Els seus primers treballs com a professional ja van ser acudits.

Ot el Bruixot

Una vinyeta d'Ot el Bruixot

El protagonista principal de les històries és l'Ot, un bruixot vestit de negre que amb la seva màgia arregla situacions en poques vinyetes (d'1 a 5). Tan aviat el que fa és ajudar al proïsme com gastar bromes a altra gent (amb freqüència als rics, forts i poderosos). Són acudits muts en què el text només apareix quan és llegible pels mateixos personatges del còmic i en les constants onomatopeies, entre les quals hi ha el fruit dels seus encanteris.

Malgrat anar vestit a l'antiga, hi apareixen moltes referències als temps moderns que no han de considerar-se anacronismes si es té en compte que l'Ot té el poder de viatjar en el temps.

El president Carles Puigdemont ha donat el seu condol per la mort de Picanyol, recordant les lectures de la infantesa.

Puigdemont