Spiderman, Batman, Els 4 fantàstics, la Patrulla X o Superman, hi ha pocs d'aquests personatges que no hagin passat per la ploma de l'andalús Carlos Pacheco. El dibuixant de còmics de superherois espanyol amb més renom internacional ha mort als 60 anys —gairebé 61, el proper 14 de novembre era el seu aniversari— a causa de la malaltia degenerativa que patia: Esclerosi Lateral Amiotròfica, més coneguda com a ELA, una patologia que ell mateix va voler anunciar a les xarxes socials quan se li va diagnosticar. Va ser el mes de setembre amb un missatge que deia que tenia "allò dels glaçons de gel" i que era el que hi havia, que s'hi havia d'enfrontar. 

Pacheco podia presumir de ser el primer espanyol en moure's amb l'elit de la seva professió, la indústria nord americana del còmic: va convertir-se en una llegenda del sector, amb una llarga trajectòria i un impacte crucial en l'escena. Durant els últims 30 anys no va fer lletjos a cap marca: va treballar per les dos grans factories de còmics, Marvel i DC, estampant personatges històrics com el Capità Amèrica, Superman, X-Men (la Patrulla X), Batman o Los Vengadores. Tot i així, la seva carrera professional va començar al grup Planeta, elaborant adaptacions de cobertes, cartells i il·lustracions de còmics de Marvel editats als Estats Units. 

carlos pacheco
Carlos Pacheco va treballar per Marvel i per DC. / EFE

Ja com aficionat va rebre guardons, però el salt definitiu li arribaria amb 29 anys i la publicació d'American Soldier, la seva primera historieta sobre un superheroi espanyol creada juntament amb Antonio Moreno. Tot i no tenir continuitat, el dibuixant andalús va continuar i tres anys després va tenir una oportunitat amb Marvel, que va començar com a temporal i que va acabar solidificant-se a partir de la seva col·lecció de mutants. També DC va veure el seu talent llavors, i així ho demostra que fos reclutat paral·lelament a principis dels 90 per dibuixar les aventures de Flash

Un palmarès de distincions i reconeixements

La trajectòria de Carlos Pachecho ha rebut un munt de reconeixements després de tres dècades de tasca creativa. Entre les més importants destaca el seu nomenament com autor revelació de la revista nord americana Wizard, que el va incloure immediatament en la llista dels 10 millors autors de la revista l'any 1997 i fins avui, arribant l'any 2001 a la primera posició del rànquing. Tota l'obra del dibuixant està recollida a La aventura gráfica de Carlos Pacheco, un llibre editat per Planeta que serveix per il·lustrar-lo, aquest cop, a ell mateix.