Ferran Gallart, líder i cantant dels Strombers, ha mort aquest dijous als 50 anys a causa d'una malaltia. El vocalista no ha pogut superar un càncer, tal i com ha explicat el grup en un post publicat a les seves xarxes. "El Ferran ha sigut l'ànima dels Strombers que tant i tant ha fet gaudir a més d'una generació en nombroses festes arreu del país, desprenent sempre bona energia", resa el comunicat oficial. "Seguint el seu esperit, perpetuarem el seu llegat i el recordarem com ell voldria, amb alegria i música. Vola alt, Ferran. T'estimem". El passat mes de juliol, i en plena gira, la banda de Cardona ja va anunciar que suspenien els concerts d'estiu per motius personals i de salut del cantant.

Tot i dedicar-se en gran part a l'activitat amb el grup, va ser freqüent que Gallart, natural de Santpedor, fes col·laboracions amb altres bandes i solistes. També va explorar la seva faceta creativa l'any 2022, quan va publicar un llibre infantil amb contes i cançons per anar a dormir sota el títol Gira la lluna, amb il·lustracions d'Anna Grimal. Un recull que, a més, també té la seva versió musicada. Les xarxes socials ja han començat a omplir-se de missatges emotius i mostres de condol per despedir a una veu que, com ratifiquen els seus propis companys, va ser part de la banda sonora de la joventut crescuda durant la dècada dels 2000.

strombers2

Més de 25 anys damunt dels escenaris

Gestat l'any 1998 i amb 25 anys de trajectòria a les esquenes, la música dels Strombers ha construït l'imaginari col·lectiu català de tota una generació musical, amb cançons reivindicatives i festives d'estils com l'ska, la cúmbia, el reggae o la rumba. Gallart i Toni Company (acordió, tecles i veu) són els dos únics integrants que es mantenen de la formació inicial, formada també en l'actualitat per Carles Serras (guitarra), Rati (baix), Ferran (saxo) i Àngel Abad (bateria).

La banda té un total de vuit discos publicats, cantant tant en català com en castellà, i l'últim d'ells —La Flor de la Vida— publicat el passat 2022. Entre les seves cançons més populars hi ha Patum, Borracha, La nit de Sant Joan o Tocarem el cel amb la mà, així com ...Cada cop que rius, del 2019. El grup acumula més de 50.000 oients mensuals a la plataforma Spotify.