L'actor britànic Ian Holm, conegut per haver interpretat l'inoblidable personatge de Bilbo Saquet a la saga d'El senyor dels anells, ha mort avui als 88 anys a conseqüència del Parkinson que patia des de feia anys.

Holm, nascut a Goodmayes l'any 1931, fill d'una infermera i un psiquiatra escocesos. Considerat un dels grans noms del teatre britànic va ser membre fundador de la Royal Shakespeare Company. Guanyador d'un premi Tony per The Comeming, del Premi Nobel Harold Pinter, va començar a centrar-se en papers televisius i cinematogràfics a partir de la dècada dels seixanta, quan va interpretar Richard III a la producció de la BBC sobre la Guerra de les Quatre Roses i va interpretar diversos papers menors a produccions com   Oh! What a Lovely WarNicolau i AlexandraMary, Queen of Scots i Young Winston. 

A partir de 1979, el pèrfid androïde Ash d'Alien de Ridley Scott, i l'entrenador Sam Mussabini de Carros de foc, de Hugh Hudson -pel qual va ser nominat a l'Oscar a millor actor secundari- ser un punt i a part a la seva carrera, que a partir de llavors no va ser altra cosa que enlairar-se, centrant-se en valuosos papers secundaris, com el sacerdot Vito Cornelius d'El cinquè element, de Luc Bessono l'advocat Mitchell Stephens a The Sweet Hereafter, d'Atom Egoyan. Però va ser la seva interpretació del hòbbit Bilbo Saquet, oncle de Frodo i propietari de l'Anell durant anys dins l'univers creat per J.J.R. Tolkien, a la primera i la tercera pel·lícula de la saga d'El senyor dels anells, dirigides per Peter Jackson, el que li va donar una fama mundial.

Cavaller de l'Orde de l'Imperi Britànic, feia anys que patia el mal de Parkinson, després de superar fa gairebé dues dècades un càncer de pròstata.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Mor l’escriptor Carlos Ruiz Zafón
Obituari Mor l’escriptor Carlos Ruiz Zafón Joan Safont Plumed
Mor el periodista Manuel Cuyàs
Obituari Mor el periodista Manuel Cuyàs Joan Safont Plumed