El director d'origen txec Milos Forman, que va guanyar l'Oscar a la millor direcció amb les pel·lícules Algú va volar sobre el niu del cucut i Amadeus, ha mort als 86 anys, segons ha informat l'agència de notícies txeca CTK.

Forman va morir aquest divendres als Estats Units després d'una curta malaltia, segons ha dit la seva dona, Martina, a la CTK. "La seva partença va ser calmada i va estar envoltat a tota hora per la seva família i els seus amics més propers", ha afirmat.

Forman va néixer el 18 de febrer de 1932 a Cáslav (República Txeca), però es va traslladar als Estats Units després de la repressió comunista per l'aixecament de la Primavera de Praga de 1968. Va adquirir la nacionalitat nord-americana en la dècada dels setanta.

Algú va volar sobre el niu del cucut, pel·lícula en què una institució psiquiàtrica es converteix en una metàfora del món contemporani, i Amadeus, que narra la vida del compositor del segle XVIII Wolfgang Amadeus Mozart des dels ulls del seu rival Antonio Salieri, van guanyar un total de 13 Oscars, incloent el de millor director per a Forman. Altres treballs notables del cineasta són el musical de rock Hair (1979), Ragtime (1981) i L'escàndol de Larry Flint (1996), que va ser nominada a un premi de l'Acadèmia aquell any.