El Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) tindrà lloc del 18 al 21 de setembre, 4 dies durant els quals passaran per la capital d’Osona 70 grups en la principal trobada de promoció cultural del sector musical català. S’hi combinarà la presència de grups ja consolidats, als escenaris més grans, amb artistes més joves, que presentaran nous treballs que es volen promoure. Perquè el MMVV és abans que res, un mercat on els artistes presenten les seves creacions davant el públic, però també davant programadors i crítics a l'espera que els ploguin contractes. Aquest esdeveniment, que revoluciona cada any Vic, arriba a la seva 31 edició, amb el suport d’Estrella Damm, i cada cop està més consolidat i té més impacte.

Estrenar a Vic

Marc Lloret, coordinador del Mercat, a la presentació de l'esdeveniment ha afirmat que és una ocasió única perquè els programadors, però també el públic, trobin propostes noves. De fet, ha anunciat que la meitat de les actuacions seran estrenes absolutes i afegeix que molts grups aposten per presentar les seves novetats a Vic. Assegura que per això el Mercat atreu programadors municipals, de sales de concerts, d’altres comunitats autònomes, mànagers... El director del festival ha insistit en el fet que els darrers anys el MMVV ha adquirit una forta dimensió internacional. Aquesta edició tindrà la participació de sis artistes portuguesos com a conseqüència dels contactes internacionals del Mercat.

Heinemann al capdavant

L’alemanya instal·lada a Barcelona, Juliane Heinemann, obrirà el MMVV amb un concert inaugural en què retrà homenatge a Walter Benjamin. Aquest any es presentaran dos espectacles coproduïts pel MMVV, un d’ells una fusió de jazz amb flamenc a càrrec de la banda coreana Dul-da i el flamenco-jazz d’Aurora. Per altra banda, hi haurà un concert en petit format, a l’Auditori Atlàntida, de Nico Roig, on presentarà el seu quart treball.

La dosi local

Entre les novetats de música local, els organitzadors hi destaquen la música urbana d’Aiala. També hi seran presents Gertrudis amb un disc acabat de sortir del forn, que es presentarà aquest setembre. Enric Casasses oferirà un espectacle amb els seus poemes acompanyat del piano de Daniel Ariño i la veu de Maria Mauri. Marcel Bagés actuarà, però de forma molt diferent a com hi estem acostumats: a Vic no pujarà a l’escenari amb Maria Arnal, sinó que ho farà amb el grup de rock d’avantguarda Phicus. També hi haurà música electrònica catalana, a càrrec de Carla, i també de Side Chick (el nou power trio de Maïa Vidal). I Marc Parrot farà un espectacle familiar, on ell cantarà i Eva Armisén pintarà. Tampoc hi faltarà el pop rock dels valencians L’Emperador ni el pop en català dels mallorquins Da Souza. Marc Lloret ha recomanat especialment un artista que assegura que sorprendrà molt: el jove trompetista de jazz eivissenc Pere Navarro, de només 24 anys.

Protagonisme portuguès

El Mercat enguany vol donar protagonisme a la música portuguesa, que no sempre ha tingut una entrada fàcil al nostre país. Entre els convidats de Portugal hi haurà la música instrumental de Plankalama, el punk d’O Gajo, i el grup de jazz Plint, entre d’altres. També hi haurà la presència de les artistes gallegues d’Agoraphobia, que oferiran el seu segon disc. Enguany també serà a Vic un cantautor clàssic i alhora sempre original: Javier Ruibal. I els andalusos de Lagartija Nick, amb Los cielos cabizbajos, homenatjaran les ciutats bombardejades en conflictes bèl·lics durant el segle XX.

Procedents d’Europa

Entre els convidats captats a festivals d’arreu d’Europa, el MMVV ha apostat per grups d’una gran diversitat, com els euroafricans Gato Preto, amb fusió de música africana amb electrònica i ball... De més lluny arribaran els veneçolans C4 Trio, que duran música tradicional del seu país. Els Bakanoa, colombians residents a Catalunya portaran cúmbia i currulao a Vic; i els gitanos bascos de Sonakay oferiran flamenc en euskera.

Els grans, al Sucre

Els grups que convoquen més públic i menys novells actuaran a la plaça major del Sucre, on hi haurà, entre d’altres, la Balkan Paradise Orchesta, Koers, El Petit de Cal Eril, Lildami i Búhos. I a l’Off Mercat, a la plaça dels Màrtirs, els protagonistes seran els artistes de l’Esmuc i del Taller de Músics, i també els finalistes del concurs Sona 9, presidits per Sandra Bautista.

Un Mercat molt rendible

Miquel Curanta, director de l’Institut Català d'Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya ha valorat molt positivament aquest esdeveniment, no només en base a l'impacte cultural, sinó també econòmic: un estudi recent demostra que en l’edició de 2018 el Mercat va generar un impacte econòmic de 4,7 milions d’euros. Titi Roca, regidor de l’Ajuntament de Vic, ha destacat que l’impacte econòmic del MMVV no deixa de créixer.