Netflix és una plataforma amb un catàleg enorme de sèries i pel·lícules, però tampoc es queda gens curta en l’apartat dels documentals, oferint una infinita llista plena de temàtiques, tons i orígens variats. I d’entre aquesta llarga llista, n’hem fet una petita selecció dels que ens semblen imprescindibles: la curiosa amistat d’un pop i un home a Lo que el pulpo me enseñó, l’alarmant veritat sobre els efectes de la indústria de la carn a Cowspiracy, el descobriment d’una tragèdia familiar a Dime quién soy i el dopatge a l’esport d’elit a Ícaro. Quatre visionats que us resultaran realment interessants.

Ícaro
Fragment del documental Ícaro. / Netflix

1. Lo que el pulpo me enseñó

La guanyadora de l’Oscar a Millor Documental l’any 2021 és una entranyable història d’amistat entre un cineasta, Craig Foster, i un pop. Foster l’anava a visitar cada dia mentre gravava tots els progressos que feia la seva relació, sorprenent l’espectador en demostrar fins a quin punt l’home pot guanyar-se la confiança d’un animal quan hi ha voluntat i paciència. Una reflexió sobre els vincles entre l’ésser humà i la naturalesa que també serveix com a documental d’exploració del fons marí, tot i que des d’un punt de vista únic.

2. Cowspiracy

Ben diferent és la relació entre humans i animals que mostra Cowspiracy, posant sobre la taula les nefastes conseqüències de la indústria càrnia pel nostre món que sovint s’intenten amagar: els gasos d’efecte hivernacle, els problemes mediambientals, l’escassetat d’aigua i, evidentment, el maltractament animal. Un crit d’alerta necessari que evidencia la insostenibilitat d’aquest sistema si volem seguir vivint en aquest planeta. Visionat obligatori per tal de prendre consciència de la dramàtica situació en què ens trobem, igual que Seaspiracy, també a Netflix, centrada en la indústria de la pesca.

3. Dime quién soy

Sens dubte, un dels documentals més impactants de la plataforma. Alex Lewis és un jove que amb 18 anys va tenir un accident de moto que el va deixar en coma. Al despertar, no recordava res de la seva vida més enllà de la cara del seu germà bessó Marcus, que va ser l’encarregat de recordar-li el seu passat a través d’històries i fotografies. La versió del Marcus, però, no era completament verdadera, i en aquest cara a cara ple de tensió entre els dos germans s’aniran revelant els secrets que no s’havien explicat, de manera que l’Alex descobrirà per primer cop la veritable tragèdia familiar del seu passat.

4. Ícaro

Acabem aquesta llista amb el documental que li va aconseguir el primer Oscar a Netflix gràcies a la seva capacitat de posar llum en un tema tan obscur com el dopatge en l’esport d’elit. El director Bryan Fogel entra en aquest món a través de la figura de l’exdirector del laboratori de proves d’antidopatge de Rússia, Grigory Rodchenkov, a qui veiem saltar-se els controls per una competició menor. A partir d’ell, es van destapant una sèrie d’esportistes i responsables de l’organització que també se saltaven les normes, exposant les fosques trames de dopatge que existien a la Rússia dels anys 80.