Els grups Love of Lesbian i Manel han guanyat aquesta nit els Premis Enderrock 2017 - XIX Premis de la Música Catalana com a millors artistes de l'any, segons les votacions del públic i de la crítica, formada per vint periodistes musicals catalans.

El quartet Manel ha rebut per votació popular el premi com a millor artista de l'any en llengua catalana, a més del premi, atorgat per la crítica, pel millor disc pop-rock amb "Jo competeixo". Love of Lesbian, per la seva part, ha obtingut el guardó a millor artista en llengua no catalana per votació popular i el de millor artista de l'any segons la crítica.

La gala, realitzada a l'Auditori de Girona, també ha destacat la feina el grup Roba Estesa, premiat amb tres guardons per votació popular: millor grup revelació, millor disc de folk per "Descalces" i millor cançó de folk per "Viu". A més, el grup també ha aconseguit un premi de la crítica, el de millor disc revelació de l'any amb el disc "Descalces", amb què han debutat.

La votació popular, que aquest any ha batut rècord amb 24.000 vots, també ha condecorat grups com a Doctor Prats, Oques Grasses, Els Catarres, Buhos, Barcelona Gospel Messengers, la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, el Club Super3 i els cantautors Judit Neddermann i Joan Dausà. El públic també ha volgut distingir a la sala de concerts de La Mirona, a Salt (Girona), que ha guanyat el premi a la millor sala de concerts.

El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, i l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, han presidit la cerimònia de lliurament dels guardons, en una cerimònia en la qual també s'ha destacat la carrera de la cantant mallorquina, Maria del Mar Bonet, que ha rebut la distinció Enderrock a la Trajectòria.

Enderrock d'Honor

Els artistes i cantants Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Núria Feliu i Laura Simó, juntament amb l'escriptor Josep Maria Espinàs, han donat el premi Enderrock d'Honor, una novetat d'aquest any, al compositor de jazz, pianista i director musical, Francesc Burrull. El promotor de concerts, Gay Mercader, reconegut per haver organitzat el dels Rolling Stones a Barcelona fa 40 anys, també ha estat guardonat amb el premi Estrella 2017.

En el transcurs de la gala també s'han presentat els premis de la crítica, lliurats a Love of Lesbian, Manel, Beelda & Sanjosex, Cisa, Quimi Portet, Maika Makovski, Roba Estesa, Quartet Gerhard i al grup de Marco Mezquida, Ernesto Aurignac i Ramon Prats. El Grup Enderrock també ha distingit el millor productor i director de l'any amb el premi Trayer, lliurat a Joan Pons, conegut per "El Petit de Cal Eril".