L'escriptor valencià Martí Domínguez reivindica el valor de la natura per a l'evolució de la pintura en el seu nou assaig Del natural, obra amb què va guanyar el III Premi Bones Lletres d'Assaig Humanístic. En el seu nou llibre, l'escriptor valencià recorre obres que van del Renaixement fins al Postimpressionisme. Publicat per Edicions 62, l'editora Pilar Beltran ha considerat aquest dilluns que el llibre és "absolutament modern, encara que parli del passat", amb referències a la crisi climàtica i a l'ecoansietat actuals.

Recuperant la pintura del natural

Domínguez, guanyador també del Premi Proa 2022 amb la novel·la Mater, defensa la recuperació de la pintura del natural -una mica "poc corrent" al panorama artístic contemporani, segons la historiadora d'art Pilar Vélez- i ho fa ressaltant el paper de la natura en tota la història de la pintura. "Sense aquesta naturalesa [...] la pintura mai no hauria pogut assolir els més alts punts d'excel·lència", escriu al llibre. L'autor fa un "cant i agraïment a la natura", però "des de la perspectiva d'un biòleg humanista", segons paraules de Vélez, que recorda l'interès de Domínguez -doctorat en biologia- per aquesta ciència i destaca el paper que ha tingut la naturalesa en la seva vida. Dominguez ha confessat que Del natural és un llibre que porta "tota la vida escrivint", ja que sent una "passió naturalística" des de la seva infància, època de la qual també destaca el freqüent contacte amb l'art gràcies als interessos de la seva família.

MARTÍ DOMINGUEZ tercera / Foto: Montse Giralt
Martí Domínguez publica l'assaig Del natural / Foto: Montse Giralt


L'assaig comença amb l'artista del Renaixement italià Giotto i acaba amb el pintor postimpressionista francès Gaugin, cobrint gran part de la història de l'art, però quedant-se a les portes del segle XX perquè és tan polièdric i complex que necessitaria un altre llibre, explica l'autor. Vélez ha celebrat l'aportació del llibre en presentar figures femenines del món de l'art poc conegudes, com la pintora italiana Lavinia Fontana, a qui es descriu com "la primera pintora autènticament professional", a més d'incloure'n d'altres de més populars com Rosa Bonheur, Suzanne Valadon o Berthe Morisot. També ha destacat la proximitat amb què Domínguez escriu sobre els artistes i les seves obres, cosa que denota el seu coneixement sobre el context de les diferents èpoques.

El llibre és absolutament modern, encara que parli del passat, amb referències a la crisi climàtica i a l'ecoansietat actuals

La historiadora ha assegurat finalment que és un "assaig que emociona perquè és una manera de veure la història de l'art des d'una perspectiva personal, crítica i escrita des de tots els sentits", i anima a llegir-lo pel seu to "positiu, optimista i vitalista". Del natural ha estat el tercer escrit guardonat amb el premi Bones Lletres d'Assaig Humanístic -impulsat per la Reial Acadèmia de les Bones Lletres i Edicions 62- perquè és "un assaig molt interessant que va deixar el jurat francament impressionat", exposa el president de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres, Borja de Riquer. El premi, dedicat a l'assaig humanístic sobre qualsevol camp de pensament, va reconèixer L'ètica algorítmica de Francesc Torralba el 2022 i la biografia Hilda Agostini de Rosa Toran i Celia Cañellas el 2021. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!