Aquest vespre s'ha entregat a la Fundació Antoni Tàpies, el IV Premi Proa de Novel·la 2022, un dels guardons més rellevants de la literatura catalana. Enguany el reconeixement ha estat per la novel·la Mater de l'escriptor nascut a Madrid i establert a València, novel·lista i assagista que ha desenvolupat la seva obra en la nostra llengua, Martí Domínguez.

PREMIS PROA Martí Dominguez / Foto: Montse Giralt
Cerimònia d'entrega del IV Premi Proa / Foto: Montse Giralt

El guanyador

Martí Domínguez (1966) és professor de Periodisme de la Universitat de València. Ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Periodisme per la seva tasca com a director de la revista científica Mètode. Com a novel·lista, ha escrit Les confidències del comte de BuffonEl secret de Goethe, El fracassatLa segaL’assassí que estimava els llibres i L’esperit del temps, que va rebre el premi Òmnium a la Millor Novel·la de 2019. També és autor de l'assaig El somni de Lucreci, premi Carles Rahola. Tot i que a la seva obra destaca especialment El retorn de Voltaire, títol del 2007 pel qual va ser reconegut amb el premi Josep Pla convocat per l'editorial Destino. 

Martí Dominguez ja va guanyar el premi Josep Pla 2007 amb El retorn de Voltaire

L'obra

Mater, obra amb què ha guanyat el IV Premi Proa de Novel·la 2022, Domínguez ens descobreix una nova societat, la gestació de la qual es du a terme fora del cos femení. Per això, quan Zoe descobreix amb sorpresa que està embarassada, decideix fugir i endinsar-se amb un company en els boscos, on encara sobreviuen petites colònies humanes, amagades i perseguides, que es mantenen al marge dels progressos científics.

El contrast entre els dos mons és pertorbador. Martí Domínguez, en aquesta apassionant aventura vital, planteja els interrogants centrals de la naturalesa humana i entona un cant a la maternitat com a gran origen de tot.

Martí Domínguez, en aquesta apassionant aventura vital, planteja els interrogants centrals de la naturalesa humana i entona un cant a la maternitat com a gran origen de tot

PREMIS PROA jurat / Foto: Montse Giralt
Jurat i guanyador del IV Premi Proa / Foto: Montse Giralt

El premi

El Premi Proa de novel·la inèdita en llengua catalana té el propòsit d’impulsar l’excel·lència, la renovació i el reconeixement de la literatura catalana, com a continuació de la tasca editorial de Proa al llarg de les últimes nou dècades. La dotació del premi és de 40.000 euros. Les obres guanyadores de les edicions anteriors van ser La teva ombra de Jordi Nopca, La casa de foc de Francesc Serés i El país de l'altra riba, de Maite Salord, celebrades unànimement per la crítica I molt ben rebudes pel públic lector. En aquesta edició, s’hi han presentat 20 obres. El jurat d’aquest 2022 ha estat format per Xavier Pla, Clara Queraltó, Anna Sáez, Vicenç Villatoro  i Josep Lluch.

PREMIS PROA sopar / Foto: Montse Giralt
Sopar de cerimònia del IV Premi Proa / Foto: Montse Giralt