Tal dia com avui de l’any 1942, fa 80 anys, el mariscal Petain, màxima autoritat política i militar de l’estat de Vichy (un domini sota la tutela del règim nazi alemany que ocupava el terç oriental de França); nomenava Pierre Laval com a nou primer ministre del govern. Des de la conclusió de la Primera Guerra Mundial (1914-1918) Laval havia fet un curiós viatge polític que l’havia portat des del Partit Socialista Francès (PSF) fins a festejar amb la ultradretana, antirepublicana, antisemita i monàrquica Action Française, liderada per Charles Maurras. Aquesta formació havia estat creada en un ambient d’excitació durant el cas Dreyfuss (1894-1906).

Quan es va produir l’entrada massiva d’exiliats republicans en territori francès (gener-febrer, 1939); Maurras i Ybarnegaray (líder de l’organització paramilitar feixista Croix de Fer) van condicionar el seu suport al govern del liberal Daladier, a la devolució en calent d’aquells cinc-cents mil refugiats. No ho van aconseguir, però mentre va ser primer ministre del govern titella de Vichy (1942-1944), va ordenar la detenció i deportació de milers de persones als camps d’extermini nazis: jueus i comunistes francesos; i exiliats republicans catalans i espanyols. També va ordenar la deportació de milers de treballadors francesos a les fàbriques d’armament de l’Alemanya nazi.

A les acaballes del conflicte va fugir a l’Espanya de Franco. El 2 de maig de 1945 aterrava a l’aeroport del Prat. En aquella fugida l’acompanyaven Abel Bonnard i Maurice Gabolde, dos destacats dirigents del règim de Vichy, que havien viatjat a Espanya amb uns salconduits signats per José Felix de Lequerica; ambaixador del règim franquista a la París ocupada pels nazis. El propòsit del govern de Franco era ocultar-los. Però la insistència de les autoritats aliades i la debilitat de Franco van forçar una extradició que les autoritats espanyoles van acceptar mastegant vidres. Va ser acusat i condemnat per crims contra la humanitat i afusellat el 15 d’octubre de 1945.

Imatge principal: Retrat de Laval (1931) Font Wikimedia Commons