El còmic i guionista Chris Rock ha presentat tres gales dels Oscar: la del 2005, el 2016 i enguany, el 2022. Va ser en la seva penúltima on es va fer palès el malestar que arrosseguen Rock i Will Smith des de fa temps. Els seus monòlegs sempre desperten polèmica i el del 2016 va ser un exemple més. Si ens posem en el context de l'època, per segon any consecutiu no hi havia un sol intèrpret de color nominat. El hashtag #OscarsSoWhite denunciava la manca de pluralitat de l'Acadèmia.

Crítiques de Rock a Smith el 2016

El monòleg de Rock va anar en aquesta direcció però també es va carregar, de retruc, el posicionament de Smith: "És injust que Will Smith no estigui nominat, però també és injust que cobrés 20 milions per Wild Wild West”, va afirmar el presentador, davant la sorpresa del públic. I va afegir: “Aquests Oscar seran diferents. A l'In Memoriam només hi haurà negres assassinats a trets per la policia”. Així doncs, el còmic va repartir els seus dards entre dos fronts: d'una banda, va atacar l'Acadèmia i la indústria, culpables d'ignorar els actors negres en les seves nominacions i pel·lícules. 

De l'altra, no va estalviar retrets contra Spike Lee, Jada Pinkett Smith i Will Smith, que va decidir boicotejar la gala i li recordava: “Jada va dir que no vindria. És com si jo digués que no em fico a les calces de Rihanna. Ningú no m'ha convidat!”. Tot el monòleg inicial del presentador es va centrar en la manca d'inclusió. “Si volen els negres cada any, podrien crear categories aposta: per exemple, millor amic negre”, va ser un dels seus molts acudits. Entre tantes rialles, Rock va arrencar un aplaudiment, quan va aclarir la clau de tota aquesta polèmica: “No es tracta de boicotejar: volem oportunitats. Volem les mateixes oportunitats que els actors blancs. Només”. I així es va desmarcar de l'actitud de Smith.

El perfil polèmic del presentador

Rock va néixer a Carolina del Sud l'any 1965 i porta des del 1985 en el món de la interpretació, quan va debutar en un club de Nova York. Dos anys després, es va estrenar al cinema, també gràcies al seu amic Eddie Murphy i va acumular pel·lícules com Superdetectiu a Hollywood II, Sobredosi d'or o Arma Letal 4. Millor li ha anat a la televisió, on el Saturday Night Live va ser el trampolí que el va llançar a tenir exitosos espectacles a HBO: Big Ass Jokes, Bring the Pain o Bigger and Blacker. Aquesta no és l'única broma de Rock que ha portat polèmica. Als seus monòlegs utilitza la paraula 'nigger', que és una manera despectiva de cridar els negres. 

Ell considera que no ha de ser políticament correcte i que tampoc no ha de ser un model a seguir. "Per què el públic espera que els artistes es comportin millor que tots els altres? És ridícul". També va ser sonada la seva participació al concert de Londres Live Earth del 7 de juliol de 2007. Abans de presentar els Red Hot Chili Peppers, Rock va cridar a la multitud "fills de puta". El concert s'emetia en directe i eren les 17.45h, i la BBC va interrompre l'emissió i es va disculpar pels seus insults.