Enguany s'acompleixen 50 anys de la creació dels Madelman, una joguina que es va comercialitzar entre el 1968 i el 1983. Però tot i que fa 35 anys que van desaparèixer, els Madelman no s'han oblidat. Hi ha molts col·leccionistes que es deleixen per aquests ninots articulats. Alguns Madelman originals en bon estat es venen per més de 1.000 € a les pàgines de col·leccionisme. Per celebrar l'aniversari d'aquesta popular joguina, s'ha organitzat una exposició, el dissabte 10 de març, a l'Hotel Catalonia Eixample 1864, del carrer Llúria 60. El plat fort de l'exposició serà la presentació d'alguns diorames que reprodueixen  els dels estands de la Fira de la Joguina de València en què es van presentar els primers Madelman, el febrer de 1968. En el marc de l'exposició també hi haurà sengles xerrades, de Lluís Bargalló, l'il·lustrador de les caixes de Madelman; i de Jon Díez de Ulzurrún, autor del llibre El diario de los Madelmanes (Txuflash Ediciones).

Madelman 50 anys

Exploradors i militars

Els Madelman eren uns ninos articulats de plàstic, els primers que es van fabricar a l'Estat. Els més clàssics era el guàrdia muntat del Canadà (sense cavall), l'explorador de l'àrtic, el soldat nord-americà de la Segona Guerra Mundial, el submarinista... Era una joguina molt d'època: la majoria de figures eren masculines i de raça blanca. Els negres sovint ocupaven posicions subordinades (com els carregadors d'una expedició de safari). Inicialment només es van comercialitzar figures masculines, però més tard van aparèixer figures femenines: des de l'infermera militar nord-americana fins a la princesa índia, passant per l'exploradora. I fins i tot van arribar a fer un home verd amb orelles de punxa que presentaven com "el Madelman còsmic".

El passat revisitat

La visita a l'exposició de l'Hotel Catalonia Eixample 1864 podrà permetre als adults recordar la seva infància amb una joguina molt especial. Ara bé, és possible que alguns es resisteixin a anar-hi, perquè les joguines, a l'època, també tenien els seus tiris i troians. Mentre alguns eren fervents partidaris dels Madelman, també hi havia els qui adoraven els Geyperman, el ninot articulat rival.