La rosa, flor dels Déus segons la mitologia grega, nascuda d'una gota de sang de Venus, en punxar-se el peu amb una espina, és la metàfora perfecta de la bellesa, l'amor i la passió. Una imatge que ha inspirat a milers de compositors a modelar les tornades i versos de les seves cançons més aclamades. Posem banda sonora a la diada de Sant Jordi amb 8 temes en què la rosa és la musa i protagonista.

'Rosa rosari' - Kitsch a la Cova

L'any 2015, Kitsch, una de les formacions del culte del nostre imaginari sonor, unien forces amb Mon a la Cova, conegut fins aleshores com a vocalista del grup Casual. La suma de factors no val alterar el valor del producte, plegats van firmar una col·lecció de cançons negres com gola d'un llop empeltades de les formes més sinistres de l'afterpunk i el noise rock. 'Rosa rosari' és una de les creacions més destacades d'aquella sinistra conjunció. Amén.

'La vie en rose' – Edith Piaf 

Clàssic etern. Edith Piaf, la gran dama de la cançó francesa va publicar 'La vie en rose' l'any 1946 ignorant, afortunadament, les advertències dels seus col·laboradors, dubtós consell de savis que deien estar segurs que la composició no tenia cap possibilitat de convertir-se en un èxit. Des d'aleshores no hi ha persona en el món que en un moment o altre no hagi cantat això de "la vida en rosa". De Grace Jones a Lady Gaga, 'La vie en rose' és una de les cançons més versionada de tots els temps.

'Rosa' – J. Balvin

"Aquesta cançó parla de la sensació que t'embarga quan no saps dir-li a una dona quant t'agrada". Tot just ara fa un any, l'1 de maig de 2020, J. Balvin va estrenar 'Rosa', quart single del seu disc 'Colores'. Artista que ha elevat el regueton fins a unes cotes de sensibilitat i qualitat elogiades fins i tot per la premsa especialitzada més reticent al gènere, Balvin va modelar 'Rosa' amb l'ajuda de Diplo, un dels productors referencials de l'electrònica i la música urbana de les darreres dècades.

'Rosenrot' - Rammstein

Rammstein són com una banda militar de l'antiga Alemanya comunista posant banda sonora punk a una pel·lícula de terror. Un malson amb cicatrius, vísceres i sang. 'Rosenrot' (Rosa vermella) explica la història d'una noia que li demana al seu enamorat que li vagi a buscar una flor que es troba al cim d'una muntanya. Ell intenta escalar-la, però rellisca per culpa d'una pedra, cau i mor. El romanticisme és això segons aquests malalts

'Cuatros rosas' – Gabinete Caligari

És un dels grans himnes de la Movida Madrileña i el tema que va acabar catapultant definitivament la carrera de Gabinete Caligari. Revisió en clau castissa del pop d'arrel beatleià, 'Cuatro rosas', cançó està inclosa a l'àlbum de títol homònim publicat l'any 1984, és el seu particular homenatge a la cantant Janis Joplin, gran bevedora amant del bourbon Four Roses.

'Live Is a Rose' – Linda Ronstadt 

Composta originalment per Neil Young, 'Live Is a Rose' (originalment destinada per al seu disc 'Homegrown', treball que originalment havia de veure la llum el 1974 però que va restar inèdit fins al 2020) va assolir el seu moment de màxima popularitat gràcies a la versió country que en va fer la cantant Linda Ronstadt l'any 1975. Des d'aleshores, desenes d'artistes més l'han adaptat al seu repertori. 

'Every Rose Has Its Thorn' - Poison

La dècada dels 80 va ser el moment de màxima plenitud de l'sleaze rock, alguna cosa així com un subgènere del rock on confluïen formes del hard rock, el glam i el heavy. Faster Pussycat, Skid Row, L.A. Guns, Roxx Gang, Shotgun Messiah, Bang Tango, o Dangerous Toys van ser alguns representants d'una moguda, però, liderada per Mötley Crüe, Guns N'Roses i Poison. Tipus d'aparença dura però cors sensible. Només així s'entén que escrivissin temes com aquest 'Every Rose Has Its Thorn'.

'Roses' – Outkast

L'any 2003 Outkast publicaven 'Speakerboxxx/The Love Below' ja tot un clàssic en la història del hip hop. Un disc que va quedar eclipsat pel magnetisme d'un single tan rodó com 'Hey Ya!', però que amagava altres hits en potència com aquest 'Roses'. Si la cançó, rimes brollant sobre una majestàtica base soul, és brillant; el vídeo, particular revisió de 'West Side Story', és espectacular.