Ensenyar la llengua està de moda. En un moment en què el català està en situació d'emergència: els estudis apunten que actualment només un terç dels habitants de Catalunya el tenen com a llengua d'ús habitual; cada vegada són més els assajos i manuals publicats amb la intenció de revifar-lo, molt especialment entre els joves, i aproximar-lo, sense desprestigiar-lo, a les formes expressives del segle XXI: xarxes socials, món digital... Entre les moltes propostes i novetats editorials que aquest Sant Jordi 2023 trobareu a parades i prestatgeries de llibreries, aquestes són les 5 propostes lingüístiques que us recomanem des de Revers
 

🖊️ Signatures de Sant Jordi 2023: Horaris i Llocs de les firmes el 23 d'abril
 

🗺️ Mapa de parades de llibres i roses per Sant Jordi 2023 a Barcelona
 

5 llibres de llengua catalana per Sant Jordi 2023

  • el llenguerut - La incorrecta

Un any més, La Incorrecta, lingüistes de referència de Revers d'ElNacional.cat amb columna d'opinió cada quinze dies, tornen a les llibreries per Sant Jordi. Enguany amb el llenguerut. En una consulta ràpida al diccionari, descobrirem que un llenguerut o llengueruda és l'adjectiu que es fa servir per qualificar aquelles persones atrevides, desbocades, descarades, desvergonyides, fresques, grosseres, impudents, impúdiques, insolents, irrespectuoses, irreverents, llenguallargues, llengudes, maldients, pocapenes, pocavergonyes i procaços. I així és el seu llibre, un quadern d'exercicis d'ortografia gens normal i corrent, perquè aquí hi trobaràs activitats peculiars, jocs ben parits, enunciats que et mantindran a ratlla, comentaris explicatius ocurrents i curiositats que no et deixaran indiferent. Una oportunitat perquè visquis la llengua catalana d'una altra manera: sense manies i amb (in)correcció.

el llenguerut


📚 5 llibres de misteri per a aquest Sant Jordi 2023 que enganxen més que 'Crims'
 

  • En nom de Punkpeu Fabra - La Filòloga de Guàrdia

L'Aida Roca és la Filòloga de Guàrdia, un dels fenòmens nostrats del moment si parlem de llengua. En nom de Punkpeu Fabra és el seu debut editorial, llibre necessari des del seu títol fins a la contracoberta. Si ets dels que et vas indignar quan van eliminar la majoria de diacrítics. Si no saps si és correcte fer servir determinades expressions del llenguatge col·loquial. Si creus que és una falta de respecte respondre en català a algú que et parla en castellà. Si et preguntes com és el llenguatge no sexista en català. Si tot això t’interessa, aquest llibre -escrit amb humor i enginy, mostrant-nos de manera molt entenedora els mecanismes del nostre idioma, explicant-nos d’on venim (i cap a on anem)- és per a tu. I si no, també. 

en nom de punkpeu fabra
  • Teràpia lingüística - Míriam Martín Lloret

Diuen que el català s’acaba, que som els últims parlants d’una llengua mil·lenària, que el futur depèn de nosaltres, que no ens salvarem si no parlem correctament… Com clamaria el mestre Cuní: prou, prou... PROU! I és que com diria aquell, no estem tan malament! Ens hem malacostumat a les sentències apocalíptiques sobre el futur de la nostra llengua, que desanimen constantment i ens fan percebre el català com una eina sense futur ni esperança. Però el futur —probablement ho heu llegit en més d’un sobret de sucre— és a les nostres mans. En concret, a les teves, que tens aquest manual d’autoajuda a tocar. És justament això el que ens planteja la lingüista Míriam Martín Lloret a Teràpia lingüística, un manual per ajudar-te a reduir les inseguretats a l’hora de fer servir el català, a resoldre els dubtes lingüístics fruit de la subordinació històrica, a mantenir la llengua en la majoria de situacions comunicatives, a enfrontar-te als matxilingus que no entenen que la llengua i el feminisme evolucionen alhora… 

terapia linguistica retocat

📚 Llibres de Sant Jordi 2023: 10 recomanacions i totes les novetats editorials de l'any
 

  • La punta de la llengua - La punta de la llengua

Diuen que és el quadern definitiu per esmolar la llengua i presumir d'enginy. Nosaltres, en ple auge dels jocs lingüístics en català, ens sumem a la causa i proposta de La punta de la llengua, llibre ideat per la popular pàgina de mateix nom ideada per l’Eloi Isern i en Cesc Mayor amb què cada dia ens proposen jocs de paraules, enigmes lingüístics i passatemps visuals perquè el cervell no se t’adormi... i la llengua tampoc. A imatge del web, el seu llibre és un recull de nous jocs lingüístics: llengua i imatge; cultura catalana i popular, jeroglífics, barbarismes, mots encreuats, endevinalles, jocs de llengua i lògica per posar a prova els més astuts en la llengua catalana. Amb diferents nivells de dificultat, jocs ràpids i jocs per dedicar-hi tot un matí, per tots els gustos... 

la punta de la llengua
  • Petem-ho! - Gerard Viladomat Monterde, Clara Soler Mañé, Xavier Mas Craviotto

Pares i mares boomers amb fills mil·lennials, zetes o alfes, aquest és el vostre manual ideal per resoldre dubtes existencials sobre aquestes paraules i expressions que diuen els més joves i que a vosaltres, tot i ser en català, us resulten del tot incomprensibles. Petem-ho! és el llibre que intenta ajudar-vos a entendre per què els adolescents xerren com xerren. Ja no teniu excuses, s'han acabat les cares de circumstàncies quan els vostres nets, fills o nebots parlen amb un codi indesxifrable. Ja no fareu el préssec a les xarxes quan no entengueu les piulades de l'influencer de torn. Podreu veure sèries adolescents tranquils i sense patir. Vaja, que aquest llibre serà tota una teràpia de rejoveniment lingüístic. Relaxeu-vos i respireu... O dit d'altra manera... chill.

petem ho