Cinc novel·les polítiques per a la jornada electoral 

El món de la política ha estat material d’inspiració per a centenars, milers de relats. Avui, que per enèsima vegada en els darrers mesos estem cridats a urnes, us recomano cinc novel·les sobre eleccions, partits, campanyes electorals, candidats, mítings i lluites de poder.    

El disputado voto del señor Cayo (1978), Miguel Delibes

A un dels molts pobles pràcticament buits i en ruïnes del nord de Castella arriba un grup de joves militants d'un partit polític a fer propaganda electoral. Els rep el senyor Cayo, un dels dos veïns que queden al poble. La seva vida és gairebé robinsoniana, el seu parlar reposat, ple d'una ancestral saviesa que infon un profund sentit humà a la seva persona. El llenguatge cru i desenfocat dels joves que el visiten, cultes de vegades, inconscients o ignorants altres, és el contrapunt necessari per posar en evidència dues cultures que s'ignoren. Una que desapareix a poc a poc substituïda per una altra sorollosa i massificada, canvi que entronca perfectament amb el període en què aquest inqüestionable clàssic modern de les lletres hispàniques va ser escrit, la Transició. 

Ensayo sobre la lucidez (2004), José Saramago

Durant les eleccions municipals d'una ciutat sense nom, la majoria dels seus habitants decideix individualment exercir el seu dret al vot d'una manera inesperada. El govern tem que aquest gest revolucionari, capaç de soscavar els fonaments d'una democràcia degenerada, sigui producte d'una conjura anarquista internacional o de grups extremistes desconeguts. El Premi Nobel portuguès profunditza en els límits de la democràcia amb la seva agudesa i brillantor habitual.   

Mauricio o las elecciones primarias (2006), Eduardo Mendoza

Mauricio, un dentista amb ideals però sense caràcter, torna a la Barcelona de la transició. L'atzar el portarà a participar en la campanya del partit socialista i a entaular una estreta relació amb dues dones: l'equilibrada Clotilde i Porritos, que li revelarà els aspectes més foscos del seu món. Com a rerefons, una Barcelona il·lusionada pels Jocs Olímpics del 92 i molt desencís polític. Magnífica radiografia social a través de l’estil (aparentement) carnavalesc de l’escriptor barceloní.

Un simple acto de violencia (2014), R. J. Ellory

Washington DC un gèlid mes de novembre. La ciutat es troba cap per avall per la campanya electoral... i per la presència d'un assassí en sèrie que executa a dones solitàries, implacablement i sense pietat. A desgana, el taciturn inspector Miller rep l'ordre d’ocupar-se del cas. Les seves febleses personals afloren davant les pressions de l'opinió pública i dels seus propis caps. Encara que el seu veritable repte comença quan descobreix que les víctimes no consten en cap registre. No n'hi ha. Ningú sap res d'elles. Destacat com un dels millors autors de novel·la negra del moment, l’escriptor britànic R.J. Ellory ens atrapa amb un thriller que retrata les misèries de l'ésser humà i les clavegueres de l'alta política a la capital del món. 

Sumisión (2015), Michel Houellebecq

França en un futur pròxim. A les portes de les eleccions presidencials de 2022, els partits tradicionals s'han enfonsat en les enquestes i Mohammed Ben Abbes, carismàtic líder d'una nova formació islamista moderada, derrota amb el suport dels socialistes i de la dreta a la candidata del Front Nacional en la segona volta. François, un professor universitari fastiguejat de la docència i de la seva vida sexual, que a seus 40 anys s'havia resignat a una vida avorrida però assossegada, veu com la ràpida transformació que succeeix a l'arribada del nou president a l'Elisi altera la vida quotidiana dels francesos i a ell li presenta futur un inesperat. Política i art conflueixen en una de les novel·les més polèmiques alhora que clarividents de Houellebecq.