Ja arriba Sant Jordi 2023 i els que voregen la vintena també volen dir la seva. En contra del que diu la llegenda urbana, la generació zeta és la franja d'edat que més temps lliure passa llegint: més del 74% dels que tenen entre 14 i 24 anys reconeixen freqüentar l'hàbit de la lectura. Això es tradueix en que, tot i que sovint siguin els lectors que menys es tenen en compte a l'hora de recomanar novetats literàries o obres del seu interès, són un dels segments poblacionals que més aposten per l'amor als llibres. Gràcies a l'auge de la tecnologia i la sobreinformació que dona Internet, els zetes tenen accés a molta més informació que altres generacions, i això fa que s'interessin per una àmplia transversalitat de temes fugint de la superficialitat. Quin llibre regalar als zetes aquest Sant Jordi?

🟠 Signatures de Sant Jordi 2023: horaris i lloc les firmes el 23 d'abril
 

🟠 Mapa de parades de roses i llibres per Sant Jordi 2023 a Barcelona
 

llibres

Llibres que poden interessar la generació zeta aquest Sant Jordi 

  • Panza de burro (Editorial Barrett) — Andrea Abreu

La primera novel·la d'Andrea Abreu és una història d'infància i amistat, d'ingenuïtat i de créixer a marxes forçades. Tot el relat passa en un estiu, aquells mesos calorosos en què la protagonista —de qui no sabem el nom— i la seva millor amiga, Isora, no se separen ni un segon i viuen entre l'admiració absoluta, l'enamorament pueril, la dependència i el disgust. Tot passa en un poble al nord de Tenerife, un entorn poc explorat per la literatura i una cultura genuïna desconeguda per les personalitats peninsulars, i està explicat amb un estil entre poètic i col·loquial que crida l'atenció des del principi.

811OFkcCNOL
  • Com es fa una noia (Anagrama) — Caitlin Moran

La protagonista i narradora de la ja obra mestra Com es fa una noia relata sense pèls a la llengua el seu pas a l’edat adulta a còpia de fumar, beure i deixar de masturbar-se amb artefactes diversos per començar a practicar sexe amb homes no menys diversos. La rupturista Caitlin Moran continua indagant en les interioritats de la feminitat amb una narració escrita amb realisme, humor i plena de referències a la cultura pop dels anys noranta. Es tracta d'un dels èxits més grans i més fulminants en llengua anglesa dels darrers temps.

com es fa noia
  • Esclavos del trabajo (Astiberri) — Daria Bogda´nska

Esclavos del trabajo és el relat autobiogràfic de l'autora i una lluita social i sindical que retrata una generació de joves que viuen constantment en situació de precarietat i risc social. També és una novel·la gràfica que fa la funció de diari íntim d'una noia de vint anys que emigra i que se sent desarrelada, desubicada i amb dubtes sobre tot el que l'envolta. És una obra que atrapa al lector, que l'identifica, i que ajuda a teixir vincles d'empatia entre aquells que algun cop s'han sentit igual de petits i desorientats que la seva protagonista. 

🟠 Sant Jordi 2023 a Barcelona: parades, agenda d'activitats i signatures de llibres
 

esclavosdeltrabajo
  • El meu any de repòs i relaxació (Angle Editorial) — Otessa Moshfegh

Un llibre que podria ser sobre el confinament de la pandèmia però que va escriure's abans de la covid-19, i no va ser fins el 2021 que es va traduir en català per primer cop. En les seves pàgines, la narradora decideix tancar-se al seu pis de Manhattan durant un any després de la mort del seus pares, de quedar-se sense feina i de tenir relacions líquides que no l'omplen. Una travessia solitària per fugir del dolor. Amb un estil entre la calma i la tormenta, Otessa Moshfegh escriu una novel·la sobre la fragilitat de la condició humana, la mediocritat, l'autoodi, l'amor i el desamor, les ferides internes i la necessitat de renovar-se.

any repos

Falso espejo (Planeta) — Jia Tolentino

Conflictes, contradiccions i canvis són elements indispensables en la vida de les generacions actuals. Jia Tolentino, redactora del The New Yorker, ha creat aquesta col·lecció d'assajos valents per aprofundir en els factors que deformen la manera que tenim de veure el món. A Falso Espejo, l'autora analitza la cultura del jo i l'impacte d'Internet en el creixement i les relacions humanes, i també la dificultat de viure en aquesta vida contemporània que sovint ens ofega.

falso espejo
  • Demà, i demà, i demà (Edicions del Periscipi) — Gabrielle Zevin

Aquet bestseller internacional és una novel·la que enganxa des de la primera pàgina parlant de l'amistat com a sentiment universal, que no vol dir fàcil. Gabrielle Zevin s'ha convertit en un fenomen amb Demà, i demà, i demà explicant la relació fraternal de la Sadie i en Sam, que es coneixen en un hospital de petits i els uneix un vincle que durarà més de dues dècads. El rerefons són els videojocs, un món sovint estereotipat que a la novel·la cobra una força inexplicable i fantàstica. 

71j6svbk+iL
  • Poco se habla de esto (Alpha Decay) — Patricia Lockwood

La protagonista d'aquesta novel·la és addicta al "portal", un espai virtual on passa la major part del dia observant vídeos ridículs, memes, fotografies de gent feliç i fake news. Les seves publicacions a les xarxes socials tenen tanta notorietat que això s'ha convertit en la seva vida, però quan més properes sent les preocupacions del món real, més profunda és la seva absorció al portal. Amb risc i originalitat, Patricia Lockwood fa un reflexió de la societat actual i les connexions humanes.

poco se habla
  • Hades, el déu menys dolent (Shaka) — Pol Gise

Aquesta és una novel·la mitològica per a tots els públics escrita per Pol Gise, creador de contingut a YouTube amb més de 3 milions de seguidors a les xarxes. Parteix de l'argument de que darrere de cada personatge malvat hi ha una història que val la pena conèixer. En aquest cas, Hades, el déu de l’inframon, no n’és una excepció. Fins a quin punt s’ha deformat el seu mite amb el temps?

9788418456091