L'editorial La Galera, amb la col·laboració de la Fundació Joan Brossa, ha publicat un llibre per presentar la figura de Joan Brossa als infants: El llapis màgic de Joan Brossa, amb text de Judith Barnés i il·lustracions de Roser Calafell. Un llibre il·lustrat, de 32 pàgines, pensat per a nens de 3 anys o més. Si la biografia d'un escriptor català podia interessar als nens és, justament, la d'en Brossa, un personatge peculiar per la seva afició a la màgia, al joc, al teatre...

La vida del poeta

Aquest és un llibre que combina un text principal, en què es repassa la vida de Joan Brossa, amb un text adjunt, amb una tipografia més petita (de lectura optativa), que aporta informacions complementàries i suggereix activitats. Evidentment, es tracta d'una versió molt simplificada de la vida del poeta, pensada per al públic infantil (en la que, dissortadament, Brossa, per exemple, queda absolutament despolititzat). L'element que estructura la història és el llapis del poeta, qualificat de "llapis màgic", que intenta transmetre la seva màgia als lectors.

El més modern

Brossa (1919-1998) és una peça clau en la història de la literatura i de l'art català. Havia format part del grup vanguardista Dau al Set. En els seus inicis es dedicava al surrealisme, però en camps molt diferents: l'escriptura, el teatre, l'escultura, el cinema, el cabaret, l'òpera, l'strip-tease, el ballet... Va ser un intel·lectual fermament compromés en la lluita contra el franquisme i en favor de la catalanitat. Als anys vuitanta va començar a gaudir de reputació internacional i va oferir espectacles i presentar exposicions a molts punts del globus. És, sens dubte, el més popular dels avantguardistes catalans.

Joan Brossa Velòdrom Dvdgmz. Viq

Joan Brossa, Poema visual transitable en tres temps. Fotografia: Dvdgmz. 

Entre el divertiment i l'aprenentatge

El llapis màgic de Joan Brossa suggereix algunes tasques a les notes a peu de pàgina; i, a més a més, inclou a la fi un petit àlbum d'activitats. La finalitat, òbvia, és aconseguir que els nens acabin la lectura amb un coneixement provat, ni que sigui superficial sobre la vida i l'obra de l'artista català. Potser un objectiu massa exigent per a un llibre que de bon segur tindrà un llarg recorregut, perquè constitueix una molt reeixida aproximació a un tema que, en principi, no era gens fàcil. El 2019 se celebrarà el centenari del naixement de Joan Brossa i ja s'estan preparant exposicions, cicles teatrals, publicacions... Aquesta obra, amb les magnífiques il·lustracions de Roser Calafell, segur que tornarà a les llibreries i a les escoles per recordar un personatge que, realment, valia la pena.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Enfonsar Tharrats
Societat Enfonsar Tharrats Gemma Liñán