Avui s’ha presentat la XI edició del Litterarum, la fira d’espectacles literaris de Mora d’Ebre i, alhora, la XIII Fira del Llibre Ebrenc, que se celebraran del 24 al 27 de maig. El Litterarum concentrarà 35 espectacles basats en textos literaris, pensats tant al públic en general com per als programadors. La majoria seran de caire musical. La gran novetat d’enguany és la col·laboració entre el Litterarum i l’Institut Ramon Llull per portar-hi estudiants estrangers. A la Fira del Llibre Ebrenc s’espera l’exhibició de 2.000 títols en l’única fira del llibre de les Terres de l’Ebre. Hi haurà 15 escenaris on, durant 4 dies, es convertirà Mora d’Ebre en la capital catalana del llibre.

AlesGolfes

A les golfes. Foto: Anna Fàbrega.

De Ramon Muntaner a Joan-Lluís-Lluís

Hi haurà 10 espectacles reservats per a programadors; els destinats al públic en general són gratuïts, però n’hi ha 5 de pagament a un preu molt modest: 5 o 10 euros. Hi seran presents Enric Casassas, Joan Isaacs, Roger Mas, Ivette Nadal, Montse Castellà... Aquests artistes treballaran sobre autors tan prestigiosos com Maria Mercè Marçal, Mercè Rodoreda, Montserrat Roig, Pere Quart, Joan-Lluís Lluís, Vicent Andrés Estellés, Ramon Muntaner... Joma hi tindrà un paper destacat, amb tres espectacles diferents que inclouen música, poesia i il·lustració, que menarà com a artista convidat (una figura que enguany apareix de bell nou). S’han programat 30 espectacles de Catalunya, 3 del País Valencià i 2 de les illes Balears.  Hi dominen els espectacles musicals (18), tot i que també hi ha propostes de dansa, de titelles i transdisciplinàries. Els escriptors contemporanis tindran gairebé tant de protagonisme com els clàssics.

VestigisVGisbertCorbera

Vestigis, a l'església de Corbera.

Escenaris dramàtics

La batalla hi serà present, tant a l’església del poble vell de Corbera d’Ebre, com al pont de Mora d’Ebre, un dels centres bèl·lics durant la gran batalla de 1938. Els dos espectacles aniran a càrrec de la Cia. Valer Gisbert, i s’inspiraran amb el llibre 115 dies a l’Ebre. El sacrifici de la Lleva del Biberó, d’Assumpta Montellà. Al Litterrum també s’ha volgut donar rellevància al castell dels Entença, que eren senyors de Mora, amb un espectacle a la fortificació, amb una il·luminació molt especial, que es realitzarà el dissabte a la nit. Es representarà l’obra Ramon Muntaner i els Entença, de la companyia Carlos Garrido, de les Illes.

Joma1 Litterarum

Actuació de Joma.

Estudiants de català

Josep-Anton Fernández, de l’àrea d’universitats de l’Institut Ramon Llull, ha explicat la nova col·laboració, que pretén internacionalitzar el Litterarum. El Llull dona suport a l’ensenyament del català a universitats estrangeres de prestigi, i dins el seu programa col·labora amb l’organització d’espectacles catalans a universitats estrangeres. De fet, alguns dels espectacles presentats en edicions anteriors del Litterarum ja s’han fet circular per aquests centres. Però enguany aquesta col·laboració s’ha ampliat, amb una subvenció per a que vinguin a Catalunya 15 estudiants i professors de català de 9 països europeus (de Rússia a Itàlia). A més a més, aquests estudiants passaran per la Universitat Rovira i Virgili i faran visites culturals pel territori. I tindran ocasió de parlar el català a la zona de Catalunya on hi ha major percentatge de parlants de català: a les Terres de l’Ebre.

LittHeroi Litterarum

A la recerca de LittHerois

El Litterarum ha creat una figura per fomentar la literatura en llengua catalana: el LittHeroi, un personatge que intenta identificar als grans i als petits amb la causa de la lectura. Aquest LittHeroi és el protagonista del cartell de l’edició d’enguany. I el LittHeroi és la font d’inspiració de De Curial a LittHeroi, un espectacle protagonitzat pel clown Eusebi Morcillo, dirigit per Valer Gisbert, que vol servir per animar a la lectura.

ivettenadal

Ivette Nadal.

 

Foto de portada: Rosa Fité.