La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha participat avui en un esmorzar informatiu de la Tribuna Catalunya, del Fòrum Catalunya (integrat en el Nueva Economía Fórum), i ha estat presentat per José Manuel Lucía, catedràtic de Filologia Romànica a la Complutense de Madrid. Borràs ha destacat que voldria parlar només de cultura, però que en aquest moment no pot ser així, perquè Catalunya viu en una situació "d'anormal normalitat", per l'existència de presos polítics, exiliats i repressió. La consellera s'ha referit a l'existència de presos polítics tot citant el Quixot: "La libertad, Sancho, es uno de los más preciosos dones que a los hombres ... y, por el contrario, el cautiverio es el mayor mal que puede venir a los hombres". I ha comparat els presos polítics catalans amb Prometeu, homes que estan encadenats però que són lliures perquè han decidit persistir en els seus plantejaments. I ha refermat que els seus posicionaments són absolutament obedients "al mandat democràtic de les urnes", però també ha apuntat que "a vegades cal ser desobedient davant la injustícia", això sí, puntualitza, "sabent quines en són les conseqüències".

L'1 d'Octubre va ser una experiència de comunitat amb un punt de màgia

Commemorar l'1 d'octubre

La consellera Borràs afirma que l'1 d'octubre va ser "una experiència de comunitat, amb un punt de màgia, mogut pel desig d'exercir el dret de vot". "Va ser un dia molt dolorós, però del qual ens podem sentir molt orgullosos tots", ha afirmat Borràs, qui ha apuntat que és un dia que cal, no celebrar, però sí commemorar "i aprendre les lliçons que ens va donar", i ha anunciat que a l'Arts Santa Mònica el dia 1 s'inaugurarà una mostra, 155 urnes per la llibertat, en què es recordarà aquesta data. Però afirma que no es tracta tant de fer una commemoració institucional, sinó popular, perquè aquesta va ser una "data de la gent".

Per a mi, Lluís Puig és el meu conseller

Treballar, malgrat tot

Borràs ha afirmat que qui hauria de ser el conseller de Cultura és Lluís Puig, i ha manifestat que "Per a mi és el meu conseller. La consellera ha dit que, malgrat tot, cal treballar en aquest petit marc "d'anormal normalitat", però que allò més important "és saber cap a on anem". Ha afirmat que el treball per la cultura també és una feina per la República: "Els valors republicans són valors essencialment culturals i expressen la cultura en les seves múltiples formes". I ha destacat que la Conselleria de Cultura ha de treballar estretament amb la d'Ensenyament: "Si no hi ha formació, no hi ha transformació", ha explicat. Però tampoc ha destacat que la cultura té un valor integrador i que fomenta la cohesió social des de la base. Borràs ha destacat que, "en un temps de regressió de les llibertats" (hi ha mencionat, per exemple, la querella contra el conseller Buch per part d'Hablamos Español), hi ha certs valors al voltant de la cultura que pot unir la gent. "És impossible sostreure's al poder de la cultura", ha afirmat Borràs. Ha acabat el seu discurs amb un "Visca la República i visca la llibertat".

Si hem de ser espanyols, hem de ser-ho per a lo bo i per a lo dolent

Afers pendents amb el Ministeri

Borràs ha indicat que s'estan intentant recuperar els efectes que va tenir l'aplicació de l'article 155 sobre el sector cultural català. Recorda que amb la intervenció de la Institució de les Lletres Catalanes, ja abans de l'aplicació del 155, van desaparèixer els pressupostos que tenien per a alguns projectes. La consellera ha afirmat que les relacions amb el ministre de Cultura espanyol, ara, són fluïdes, i que tenen previst una reunió. Borràs diu que hi ha una relació de cordialitat amb el ministre, però ha afirmat que a dia d'avui hi ha molts greuges cap al Ministeri, especialment pel que fa a l'incompliment dels seus compromisos cap a la cultura catalana (per exemple, en allò referent als equipaments). Ha denunciat que el Ministeri ha abandonat Catalunya i considera que això no és gens correcte: "Si hem de ser hem de ser espanyols, hem de ser-ho per a lo bo i per a lo dolent", ha afirmat. I a més a més ha criticat el bloqueig d'algunes lleis que afectaven la cultura catalana per part del Tribunal Constitucional per recursos de l'Estat: "M'agradaria no haver de treballar en aquest camp de mines".

Pressupost urgent

La consellera ha reivindicat que el pressupost de Cultura de la Generalitat, que se situa en el 0,8%, s'hauria d'incrementar, perquè hi ha "un dèficit estructural en els pressupostos del ram". "Estem tocant os", ha reconegut Borràs, i afirma que això comporta una gran precarietat per als professionals de la cultura. Per una banda, ha fet una defensa de l'aprovació d'una llei de mecenatge, per trobar finançament privat per a la cultura. Però també creu que és fonamental, i urgent, l'aprovació de nous pressupostos amb més fons per al sector cultural, per tal de corregir aquests problemes. Malgrat tot, no s'ha mostrat partidària de convocar eleccions si no prosperen els pressupostos: "el botó de les eleccions, el botó d'emergència, sempre està a punt", ha declarat, però ha apuntat que malgrat tot seguiran treballant per tirar endavant sense prioritzar aquesta possibilitat.

En defensa de l'escola catalana

Laura Borràs ha fet una defensa aferrissada del model escolar català, que ha qualificat d''història d'èxit'. I ha criticat aquells que menystenen la institució. De la mateixa forma ha donat el seu suport explícit als mestres, per la seva contribució a la difusió de la cultura. Borràs ha explicitat que en aquests moments hi ha un nivell de censura major que en temps de Franco, i ha mencionat que "durant la dictadura mai s'hagués empresonat a ningú per una lletra". Finalment ha fet una defensa de la incorporació de dones al capdavant de les institucions culturals, sense concretar si es posarà una dona al capdavant del Lliure.

La Tribuna Catalunya del Fòrum Europa

Aquest esmorzar forma part d'una sèrie de trobades amb personalitats del món polític i empresarial català, que comptarà també en properes sessions amb la presència del conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, i amb el candidat a la presidència del Foment, Josep Sánchez Llibre. Aquestes trobades estan patrocinades per Assistència Sanitària. En unes jornades paral·leles, a Madrid, hi serà present Miquel Iceta, que serà presentat per la ministra Meritxell Batet.