David Ymbernon és un artista que, des de fa anys, explora l'univers de la cuina. Ara, amb una col·laboració amb el xef Jordi Gabaldà, del restaurant Contrast de Sabadell, s'ha involucrat en el seu projecte més ambiciós: Latung La La i els 16 comensals. Culinary Poetry Performance. Es tracta d'un espectacle per a petits grups, en què la cuina de Gabaldà es combina amb l'espectacle de David Ymbernon amb acompanyament musical en directe de Xavi Lloses. Aquests sopars de "cuina escènica" se celebraran cada dimarts, a partir del 6 de juny, a l'espai meeatings23, del carrer Sant Joaquim 23. Per les característiques peculiars d'aquest espectacle, per assistir-hi és imprescindible reservar prèviament per internet a la pàgina web de l'espectacle. El preu del sopar és de 150 € per persona, per als 16 comensals, però hi ha l'opció d'anar-hi com a espectador i poder estar al "galliner" per 20 €. Es preveu que l'espectacle estigui un any a Gràcia, però també es contempla la possibilitat de fer una gira de Latung La La per altres bandes.

Viure la nit

L'espectacle ha estat definit per Jordi Gabaldà com "Una obra de teatre sobre una taula de menjar". La idea és crear un ambient especial per a gaudir al màxim de l'art i de la cuina. La visita s'iniciarà al pis inferior de la galeria, on es mostraran obres de l'autor relacionades amb el tema de l'espectacle, que estaran en venda. Continuarà pel pis intermig, on en una petita sala de projeccions es podran visualitzar obres de vídeo art d'Ymbernon i acabarà al pis superior, on s'oferirà el sopar. D'aquesta forma, es dóna temps als assistents perquè s'ambientin, i també perquè es coneguin. La idea és que no només hi hagi un intercanvi entre artista i comensal, sinó també entre els mateixos participants. La sala superior gaudirà d'una il·luminació especial, pensada per donar especial relleu als plats i també a l'espectacle que es desenvoluparà, bàsicament, a la part central de la taula. Els muntatges d'Ybernon recorreran el passadís central entre els qui mengen al ritme de l'àpat, mentre soni la música de Xavi Lloses, un músic que ha experimentat molt en l'àmbit de la música electronica i de les relacions entre música i art, que tocarà l'acordió, el piano i pianets de joguina. I reproduirà els sons dels diferents ambients que es recreïn: el mar, la terra...

Latung La La 16. Foto de Marta Bacardit 8

David Ymbernon en un moment de l'espectacle. Foto: Marta Bacardit.

En taronja

El taronja és el color emblemàtic de David Ymbernon. Les seves obres sempre estan marcades per aquest color dominant. I el seu acord amb Jordi Gabaldà parteix de l'adaptació de Gabaldà a les obsessions cromàtiques de Ymbernon. Tot el que se serveix en aquest dinar, sòlid o líquid, a excepció de l'aigua, és de color carbassa. Hi ha tapes, peix, carn i postres, tot maridat amb vins de color clar. Tot absolutament natural: no hi ha trampa. En cap moment s'usen colorants artificials. I, a més a més, es tracta de cuina de mercat: els organitzadors adverteixen que, segons la temporada, alguns plats poden canviar. En total, cada dimarts vespre es serviran 21 plats. Tots se serveixen de formes insòlites, i un element essencial del sopar és una ouera en què se serveixen 12 petits tastos de plats ben diferents. Jordi Gabaldà promet, en qualsevol cas, sorprendre als qui hi vagin al sopar-espectacle, perquè el misteri és un dels elements clau de Latung La La i els 16 comensals. I assegura que, per a ell, és un plaer oblidar-se de les lògiques clàssiques del restaurant i cuinar per a Latung La La i els seus.

Latung La La 16. Foto de David Ruano 3

12 mossegades de freds, calents, fregits i tebis, de Jordi Gabaldà. Foto: David Ruano.

4 escenes

David Ymbernon crea un espectacle complex. L'equip complet de Latung La La és de 12 persones (entre ells els fills de David Ymbernon i la seva esposa Elisabet Augé), per a tan sols 16 comensals i 3 espectadors. Amb aquest nombre tan reduït de comensals es pretén dotar a l'espectacle de la màxima intensitat, dirigida a tots els sentits. Tot està meticulosament dissenyat: la il·luminació, els tovallons, la presentació... Potser per això es presenta a un espai molt especial, que no és ni un teatre ni un restaurant, sinó un espai molt més íntim, que recrea, fins a cert punt, el lloc on uns amics es troben per menjar bé i passar-s'ho bé. De fet, Gabaldà i Ybernon reclamen el fet de recuperar la vivència humana, directa; el gaudi dels sentits, front a l'experiència digital.

Latung La La 16. Foto de David Ruano 1

Escena final de Latung La La i els 16 comensals. Foto: David Ruano.

Ymbernon, el mestre

David Ymbernon (Igualada 1972) és un artista peculiar, que alguns consideren influït per Brossa. Des del 1993 la seva creació ha estat vinculada al taronja, el color del moviment, l'energia, el plaer, l'atracció i el crim. Ha exposat a l'Arts Santa Mònica, al Festival Internacional de Fotografia SCAN, i al Bòlit Centre d'Art Contemporani, però també ha portat obres escèniques a festivals molt diversos, com el GREC. Un dels elements més peculiar de les seves obres són les joguines: des dels emblemàtics Madelman fins als típics cotxets de llauna apareixen als seus espectacles, però també als seus quadres i a les seves escultures. Art i joc, en Ymbernon, són indestriables; i a Latung La La i 16 comensals el joc i la gastronomia, també ho són.