Hi ha un munt de maneres de fugir de la rutina del dia a dia. Alguns es planten els auriculars i escolten música, altres fan esport per alliberar la tensió acumulada i molts s’escarxofen al sofà a veure qualsevol contingut en streaming. Però la gran majoria de persones, en algun moment, agafa un llibre i comença a devorar-ne les pàgines: ni més ni menys que el 68,8% de la població estatal s’ha submergit en la lectura durant el confinament. I és que ja no volem només escapar de les nostres cabòries, sinó que sentim la necessitat d’explorar altres històries que aportin aventura, romanticisme o comèdia a la nostra vida. Fins i tot hi ha vegades que la ficció supera la realitat.

llibres

“La Literatura que ve” és el lema triat per definir l’onzena edició de Kosmopolis, una trobada literària biennal que el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) organitza des d l’any 2002 i que es celebrarà del 16 al 20 de juny. En aquest any gairebé post-pandèmic, el festival vol posar l’accent en la ciència ficció com a gran gènere literari que s’encomana generació rere generació però que sovint resta relegat al calaix dels llibres oblidats o reduït només a la diversió d’alguns frikis erròniament etiquetats. I és que els grans relats sorgits de viatges a l’espai, distopies i planetes llunyans també expliquen quin és el nostre lloc en el cosmos – tot i que haguem de fer servir una mica la nostra imaginació.

Ciutadans d’un lloc anomenat univers

Kosmopolis és una festa-laboratori on la literatura és l’absoluta protagonista i on cada gènere brilla de manera particular per revisar mites, navegar per llengües i descobrir noves maneres d’entendre les identitats i les tradicions d’arreu. El CCCB aposta per una trobada on la paraula impresa, la paraula oral i la paraula electrònica siguin un mirall del món en el que vivim, tan divers i plural com la gran varietat de gèneres literaris que amplifiquen les diferents maneres de fer literatura.

Coincidint amb les exposicions Mart. El mirall vermell i Ciència fricció, durant les jornades seran els grans relats del món de la ciència ficció els que cobraran protagonisme. Potser també perquè hi ha certs fenòmens del nostre entorn que podrien perfectament assimilar-se a històries fictícies, com el naixement d’un futur multiplanetari o la idea de créixer en una era on l’emergència climàtica amenaça la nostra pròpia supervivència com espècie. En aquest sentit, la versemblança és crucial per crear paral·lelismes i crear consciència, siguem marcians o siguem persones.

109 participants i més d’una trentena d’activitats

Kosmopolis condensa i amplifica la creativitat i la imaginació, situant la literatura al centre de l’escena en interacció amb l’art i les ciències. De fet, aquesta XI Festa de la Literatura Amplificada es vertebrarà a partir de 37 activitats i 109 participants, tots ells autors consagrats o altres noves veus de diferents disciplines que tenen molt a dir.

Pol Guasch

Pol Guasch / CCCB

Algunes de les persones que exposaran les seves idees seran el cantant Pau Riba, la novel·lista Maggie O’Farrell, l’astrofísica Fatoumata Kébé, el director de cine Werner Herzog o el poeta Pol Guasch, guanyador del Premi Llibres Anagrama 2021 per Napalm al cor. Xerrades col·loqui, espectacles, recitals i tota una programació d’allò més gal·làctica. Pugeu a la nau, que això ja s’enlaira.