Napalm al cor, la primera novel·la de Pol Guasch (Tarragona, 1997), ha guanyat el 6è Premi Llibres Anagrama de Novel·la.

El jurat, format Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Jordi Puntí i les editores Isabel Obiols i Silvia Sesé, ha decidit atorgar el guardó per unanimitat a una distopia situada en una geografia ambigua, protagonitzada per una parella de nois que han crescut en una zona militaritzada, marcats per unes condicions de vida precàries, per la intolerància de l’entorn cap al seu desig, i per unes famílies tocades pel desarrelament. El premi, dotat amb 6.000 euros, va rebre enguany 83 originals. 

Pol Guasch, ganador del Premi Llibres Anagrama/ACN

Distopia sobre violència i opressió

"Aquest llibre evidencia la confiança infinita en el poder de la paraula i, en concret, el de la poesia per alliberar-nos de l'asfíxia de la monotonia cataclísmica en què vivim, com un conjur contra la intempèrie del món actual", ha assegurat Imma Monsó, membre del jurat, per a qui Napalm al cor no és només un llibre per ser llegit, sinó per ser també per ser rellegit.

La professora Mita Casacuberta ha reconegut que la novel·la de Guasch els ha "entusiasmat". "La veu que ens parla des de Napalm al cor, innocent i brutal alhora, com el bon minyó de "La guerra” de Carner i l’adolescent de Quanta, quanta guerra... de Rodoreda, ens situa al bell mig del bosc esfereïdor dels contes infantils i de la condició humana. És una d’aquelles novel·les que, com va dir Kafka, ens afecten com un desastre i ens ajuda a obrir el mar gelat que portem dins", ha afirmat reconeixent que un autor tan jove com Guasch sembla donar resposta al debat sobre si és possible escriure després d'Auschwitz.

Per Guillem Gisbert, líder de Manel i membre del jurat del Premi Libres Anagrama de Novel·la, Pol Guasch "s’ha mirat el gènere distòpic amb ulls de poeta i li ha sortit una suggeridora novel·la postnuclear ambientada al marge dels marges. Napalm al cor és una faula d’oprimits i opressors, una descripció de l’horror feta des de la fascinació que normalment es reserva a la bellesa, i captivarà el lector amb una combinació sorprenent: l’asfíxia imperant en el món que descriu i la voluptuositat dels recursos expressius que desplega per fer-ho".

L'autor ha explicat en roda de premsa que amb Napalm al cor, novel·la construïda sobre fragments breus, amb la qual fa el seu salt a la narrativa des de la poesia, investiga al voltant conceptes com l'amor, la identitat, la violència, l'opressió, la complexitat i els marges, fugint d'idees maniquees i buscant les dicotomies d'aquests conceptes. "L'amor pot ser una esperança o, per contra, una foscor, ens salva o és la mateixa idea de salvació el que ens enfonsa?", es pregunta Guasch.

Pol Guasch, ganador del Premi Llibres Anagrama de Novel·la

Un narrador que ve de la poesia

Poeta i narrador format en Estudis Literaris (Universitat de Barcelona), Guasch va obtenir màster en Construcció i Representació d’Identitats Culturals (UB) i en el Programa d’Estudis Independents del Museu d’Art Contemporani de Barcelona. Forma part de la productora cultural La Sullivan. Ha estat professor associat de literatura i crítica de la cultura a la UB i actualment investiga sobre teoria i literatura contemporànies al King’s College de Londres, amb una beca. És autor dels llibres de poesia Tanta gana (Premi Francesc Garriga 2018) i La part del foc (Premi López-Picó 2020), i ha recitat els seus versos a diversos festivals nacionals i internacionals.