El jutjat de primera instància número 2 d'Osca ha paralitzat l'execució provisional de la sentència que ordenava al MNAC traslladar a Sixena les pintures murals de la sala capitular. En una interlocutòria que s'ha conegut aquest dijous, la titular del jutjat al·lega la "fragilitat" dels frescos romànics davant del risc de desmuntar-los i traslladar-los fins a l'Aragó. La jutge va ordenar al MNAC el juliol del 2016 restituir les pintures murals a la seva ubicació original, una decisió que el Govern i el museu van qualificar de "despropòsit". De fet, diversos estudis científics van alertar del risc del trasllat i es van lliurar a la jutgessa en el recurs presentat.

Les pintures murals decoraven des del segle XII el monestir però un incendi durant la Guerra Civil les va malmetre. Patrimoni de la Generalitat les va recuperar i les va portar a Barcelona, on van ser restaurades. El MNAC les té en dipòsit des de l'any 1940 i, des de 1960 estan exposades al públic com una de les grans obres mestres de la col·lecció del museu.

Els estudis encarregats han analitzat aspectes diversos de les pintures a partir de mostres originals. La “fragilitat” dels murals rau principalment en el fet que es van cremar en l’incendi de l’any 1936 al Monestir de Sixena.

L’exposició a altes temperatures, la ràpida extracció amb la tècnica del strappo (cola calenta), la superposició de productes afegits i un llarg etcètera de característiques que redunden en l’estat actual dels murals fan que, segons els informes, qualsevol vibració, canvi d’humitat i temperatura puguin produir pèrdues de pigment, de pintura original, i també el creixement de microorganismes latents.

El conseller de Cultura, Lluís Puig, ha reaccionat recordant que a més de les qüestions tècniques, cal aturar el trasllat dels murals perquè la reclamació aragonesa no és "justa ni legal".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat