Enèsima resolució sobre els béns de la Franja. Un jutjat de Barbastre (Osca) ha ordenat l'execució provisional, abans del 15 de febrer, de la sentència que obliga el Museu Diocesà de Lleida a tornar les 111 peces d'art de les parròquies de la zona oriental d'Aragó, 25 anys després que aquestes es van segregar de la Diòcesi de Lleida.

L'acte del titular del Jutjat de primera instància número 1 de Barbastre accepta la petició d'execució de la sentència, dictada el mes de desembre del 2019, i acorda traslladar al Consorci del Museu i al Bisbat de Lleida de l'ordre d'execució de la sentència, als quals dona de termini fins al pròxim 15 de febrer per dur a terme la devolució. La resolució adverteix amb multes coercitives i mensuals, així com amb responsabilitats penals en cas d'incomplir l'ordre.

Contenciós des del 2018

La Diòcesi de Barbastre-Montsó va decidir acudir als tribunals civils el 2018, davant l'incompliment de les reiterades sentències del Suprem Tribunal de la Signatura Apostòlica de Roma que ordenaven la devolució de les peces del patrimoni històric artístic de les parròquies.

Des que es van fer públiques les sentències del Vaticà, la Diòcesi de Lleida va argüir, en resposta a les constants peticions de devolució fetes des d'Aragó, que els béns requerits, dipositats al Museu de Lleida, estaven catalogats per la Generalitat i no podien desplaçar-se sense la  seva autorització.

El titular de Jutjat de Barbastre, després d'una vista que va convocar els bisbes de les dues diòcesis i els experts de les dues parts, va concloure que els béns eren de propietat aragonesa i havien de tornar. El magistrat va desestimar la petició de la part catalana i va fonamentar la seva decisió en l'absència de títols que acreditin la propietat de les peces per part del bisbat lleidatà. El jutge va advertir en la seva sentència que des de Lleida no es van aportar durant el procés els concrets títols de compravenda, permuta o donació que li atorgarien la seva propietat, i va descartar que el bisbe Messegué, a finals del segle XIX, tingués la intenció d'adquirir-los quan se'ls va emportar de les parròquies per fundar un museu.

Resposta de Talarn

Després de la resolució judicial, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha afirmat que el magistrat "torna a ordenar un nou espoli del Museu de Lleida sense donar veu a la part catalana".

"Ara van per les 111 obres de l’art sacre de la Franja. Defensem la unitat del museu i ens conjurem contra un nou atac a la identitat lleidatana", ha publicat Talarn en el seu compte d'Instagram. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joan Talarn (@lojoantalarn)

La imatge que acompanya el missatge és del 21 de setembre d'enguany quan la consellera, Àngels Ponsa, va fer el seu primer viatge a Lleida, després d'assumir el càrrec. En aquesta, entre altres persones, es veu a Talarn i Ponsa a la porta del museu de Lleida.